“Crkva sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice”: Patrijarh Porfirije razgovarao sa Vučićem

24.02.2021. | 16:29

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem dogovorio da država pomogne obnovu srpskih svetinja, posebno u neposrednom okruženju gdje su hramovi bili ugroženi ratnim dejstvima.

“Veoma je važan odnos države i crkve – mi smo odvojeni jedni od drugih, ali kada država i crkva streme istom cilju, postave zajedničke ciljeve, rade zajedno i bore se, onda Srbija bude prva u Evropi o mnogim pitanja. Kada to nije slučaj onda je Srbija slaba i laka meta ne samo za svakog orla već i za svakog gavrana i vranu”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je patrijarha Porfirija danas upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji, predstojećim političkim pregovorima i poziciji Srbije, a razgovarali su i o Republici Srpskoj i pritiscima na Srbiju. On je naveo da je sa patrijarhom Porfirijem razgovarao i o tome kako očuvati mir, stabilnost i očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te istakao da tu postoji veliko razumevanje i saglasje.

“Razgovarali smo i o Republici Srpskoj i sveukupnim pritiscima na Srbiju, jer u vrijeme duboke podijeljenosti svijeta mnogi će dati sve od sebe da pokažu svoju snagu i silu na nekom manjem, mi ćemo gledati da to ne budemo mi, a da istovremeno sačuvamo naše vitalne nacionalne interese”, rekao je Vučić. Vučić je rekao da je dogovoreno da država pomogne obnovu srpskih hramova i svetinja svuda gdje djeluje Srpska pravoslavna crkva.

“Uradićemo i kompletan park ispred Hrama Svetog Save i pomoći da se u potpunosti okonča izgradnja”, rekao je Vučić.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Vučiću prenio da on nije političar, zato što smatra da je crkva saborni organizam koji, ma koliko to bilo teško, ima cilj da sabira, gradi mostove, otupljuje oštrice, prevazilazi polarizaciju, a prije svega propovjeda smisao svakog pojedinca, čovjeka, onda i čitavih naroda, nezavisno od okolnosti.

“Naglasio sam i da često okolnosti ne biramo, nego su izraz promisla Božijeg i da upravo iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo nego da zasučemo rukave i da ono što izgleda kao teškoća prihvatimo kao zadatak koji se mora rešiti”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je naveo da će SPC činiti sve što je do nje da bi srpskom narodu bilo što je moguće bolje, a da to ne bude nauštrb drugih naroda.

“Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije, činimo sve na polju našeg naroda, ali nikako ne nauštrb drugih, već na korist svih”, rekao je patrijarh Porfirije.