Ćelije za Srbe ostaju zaključane: Ispunili uslove, a Hag ih ne pušta na slobodu

Hag ne da srpskim generalima da izađu na slobodu poslije dvije trećine odležane kazne. Miletić odbijen, Lukić, Brđanin i Đorđević mjesecima čekaju.

Nepisano pravilo da se haški osuđenici puštaju na slobodu poslije odležane dvije trećine kazne prestaje da se primjenjuje u posljednjih godinu dana, kada su na red za izlazak iz zatvora došli naši državljani.

Na ovaj trend nedavno je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku ukazao zamjenik ministarke pravde Nele Kuburović, Čedomir Backović:

– Jasna je tendencija da se izmijeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prijevremenog puštanja na slobodu.

Primjer generala Radivoja Miletića, osuđenog zbog zločina u Srebrenici, koji je dva puta tražio da bude pušten, i nijedna od molbi mu nije uslišena, pokazuje da vrata ćelija gdje se nalaze naši policajci i vojnici neće lako biti otključana. U obrazloženju se navodi da Miletić, koji je u maju prošle godine stekao uslov za prijevremeni otpust, ostaje u zatvoru jer za vrijeme suđenja nije pokazivao znake kajanja i saosjećanja sa žrtvama, da još nije vrijeme da izađe, kao i da je zločin isuviše težak.

Konačnu odluku o zahtjevima osuđenika donosi predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Na toj poziciji, krajem prošle godine, kada se razmatrao Miletićev podnesak, bio je sudija Teodor Meron, a sada je Karmelo Ađijus. On će odlučivati o zahtjevu policijskog generala Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zbog zločina nad kosovskim Albancima. Haški otuženik pokušao je prvi put da se domogne slobode u avgustu, ali je tada odbijen zbog, kako je navedeno, vremena koje je proveo na privremenoj slobodi. Odgovora na drugi zahtjev, iz aprila 2019, još nema. U podnesku je navedeno da su vlasti u Poljskoj, gdje služi kaznu, navele da se primjereno ponašao, a da je od uprave zatvora dobio i nagrade. Lukić je “zaposlen” u zatvorskoj biblioteci.

Vijesti od Ađijusa čeka i srpski političar iz Republike Srpske Krajine Radoslav Brđanin, kojem je dvije trećine od tridesetogodišnje kazne za zločine protiv nesrpskog stanovništva isteklo 6. jula.

Sreten Lukić, Nebojša Pavković, Vlastimir Đorđević, Radivoje Miletić, Radoslav Brđanin

Argument da nije pokazao kajanje, koji je presudio da Miletić ostane u zatvoru, Ađijus neće moći da iskoristi u slučaju generala Vlastimira Đorđevića. U molbi koju je podnio i na koju čeka odgovor pet mjeseci, navodi se da je star i da je tokom suđenja rekao da mu je žao svih žrtava. On je, inače, 12 od ukupno 18 godina zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji odslužio u Njemačkoj.

Prema pravilniku, zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu podnosi odbrana osuđenika ili država u kojoj služi kaznu. Mišljenje daje tužilaštvo, zemlja gdje zatvorenik služi kaznu, ali predsjednik Mehanizma ima diskreciono pravo do donese odluku. Za 11 dana, general Nebojša Pavković (osuđen na 22 godine zbog zločina na KiM), koji je u zatvoru u Finskoj, stiče pravo da podnese zahtjev za privremeno puštanje na slobodu.

U ZATVORU – 1.200 GODINA

PRED Tribunalom u Hagu podignuta je 161 optužnica. Osuđeno je 90 ljudi, od kojih je 59 izdržalo kazne. Do kraja sljedeće godine biće izrečena pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću i prvostepena pripadnicima BIA, Frenku Simatoviću i Jovici Stanišiću. Srbi su dobili oko 1.200 godina zatvora, a Bošnjaci, Albanci, Makedonci i Hrvati ukupno 370 godina.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 Ostavite komentar: