Čekaju ih krivične prijave: Zbog sramotnog skandiranja u Borovu privedeno 14 osoba

Osumnjičeni za govor mržnje u Borovu u ponedjeljak će biti predani pritvorskom nadzorniku, a policija će protiv njih podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, izvijestila je policija.

U policiji kažu da su u nedjelju u službene prostorije priveli 14 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Svi osumnjičeni će danas tokom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu, izvijestila je policija.

Dodaju da se u saradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija.

Incident koji se dogodio u nedjelju ujutro u Borovu kada je grupa navijača izvikivala neprimjerene uzvike poput “Ubi Srbina” osudili su vukovarski HDZ i SDP, SDSS, Zajedničko vijeće opština i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine.

Incident je osudila i vlada, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Srpsko narodno vijeće i drugi.

Ostavite komentar: