Čeka se pravosnažna presuda: Završen glavni preteres u postupku protiv Miškovića

Glavni pretres (suđenje) u drugostepenom postupku protiv vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika Nibens grupe i ostalih optuženih u tom slučaju danas je počeo i već je okončan pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Iako je bio zakazan do kraja sedmice, drugostepeni pretres završen je za manje od dva sata, a pravosnažna presuda će biti donijeta u narednom periodu, potvrđeno je Tanjugu.

Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, pošto je prvu prvostepenu presudu već jednom ukidao, nakon čega je suđenje bilo ponovljeno pred Specijalnim sudom.

Na današnjem pretresu saopšteno je da je predsjednik Apelacionog suda odbio jučerašnji zahtjev Ðuraškovićevog branioca Zorana Ateljevića, koji je pozivajući se na stav Vrhovonog kasacionog suda u postupku protiv Darka Šarića, tražio da se član petočlanog veća sudija Milimir Lukić izuzme iz tog vijeća koje odlučuje po žalbama, jer je ranije već odlučivao o produženju pritvora Ðuraškoviću.

Nakon toga svi advokati i optuženi izjavili su da ostaju pri svojim izjavljenim žalbama koje je ovo vijeće razmatralo u septembru prošle godine, nakon čega je sud odlučio da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze.

Miroslav Mišković je rekao članovima vijeća da traži da postupaju po dokazima i ponovio da ni on ni njegov sin nisu nikada počinili nijedno krivično djelo.

“Zašto se sve ovo dešava meni i mojoj porodici već deset godina…pitanje je na koje niko nema odgovor”, rekao je Mišković

I njegov sin Marko, koji je juče tražio od suda da mu odblokira zaplijenjenu imovinu i omogući pravo na rad, danas je ponovio da ostaje pri žalbi, kao i svi ostali optuženi.

Apelacioni sud u ovom slučaju razmatra drugu prvostepenu presudu Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tom presudom je Miroslav Mišković osuđen na dvije i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za nanošenje štete putarskim preduzećima u Srbiji, ali je ukinuo dio presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Njegovo preduzeće “Mera Invest” D.O.O presudom, koja se razmatra, obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik “Nibens grupe”, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Ðurašković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri mjeseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Sud je takođe Ðuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Republike Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana.

Ostali optuženi dobili su kazne od osam mjeseci do tri godine zatvora.

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Protiv Miškovića, Ðuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i poslije višemjesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima.

Nakon izricanja druge prvostepene presude u martu 2019. godine, sud im je poslije skoro sedam godina vratio pasoše.

Njima je blokiran veliki dio imovine, ali Delta holding radi.

Ostavite komentar: