Capak tvrdi da je završen treći talas epidemije u Hrvatskoj: Pada broj novozaraženih

Treći talas epidemije korona virusa u Hrvatskoj je završen, izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Kriva se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitalizovanih i preminulih”, rekao je Capak.

Njega su potom novinari pitali znači li to da je epidemija gotova.

“Nije gotova epidemija, nego je završen treći talas koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih”, rekao je Capak, prenio je hrvatski portal Index.hr.

On je dodao da je za danas pozvano 500 ljudi na vakcinaciju, a da će ih narednih dana biti i više.

Capak je rekao da u Hrvatskoj imaju rok da do kraja juna potroše dva miliona doza i da će do tada vakcinisati oko 55 odsto stanovništva.

Najavio je i pojačanu vakcinaciju u svim hrvatskim županijama.

“Vakcina AstraZeneke je dobra vakcina, u vrlo rijetkim slučajevima se dogadaju tromboembolijski dogadaji i apsolutno je ogromna prednost vakcinisati se”, poručio je Capak.

On je kazao da svi oni koji imaju dovoljno vakcina treba da vakcinišu svakog dana tokom sedmice.

“Na dopisu jasno piše da treba vršiti vakcinaciju sedam dana nedjeljno. Ako neko potroši vakcine u petak, onda neće raditi u subotu i nedjelju”, kazao je Capak.

On je pojasnio i da osobe koje su preboljele kovid unazad šest mjeseci treba da prime samo jednu dozu vakcine jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka.

Capak je dodao da je polovina zemalja Evropske unije već donijela takvu odluku, a polovina razmišlja o tome.

Ostavite komentar: