Burna istorija srpske crkve u Prištini: Paljena, javni toalet, scena za polugolu Eru Istrefi VIDEO

Prije nekoliko dana povodom Spasovdana održana je liturgija u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini, nakon koje su na vratima crkve osvanuli grafiti sa porukama mržnje protiv Srba, a održan je i protest studenata Univerziteta u Prištini koji su bili još “kreativniji” sa natpisima.

Svetinja je i ranije bila skrnavljena i vandalizovana, na udaru mnogo čega. Tako je i domaća javnost ostala šokirana kada je polugola albanska pevačica u njoj snimala spot.

U hramu Hrista Spasa 10. juna održana je liturgija, prva od 1998. godine. Poslije službe, na vratima crkve osvanuo je grafit “Isus mrzi Srbe”, a sutradan i novi – “Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija”.

Grafit protiv Kurtija su na crkvi ispisali aktivisti Socijaldemokratske partije, kao i bivši pripadnici pokreta “Samoopredjeljenje”, nezadovoljni time što je u nedovršenom hramu održana liturgija Srpske pravoslavne crkve povodom Spasovdana.

Nakon toga ispred hrama u izgradnji protest se održali i studenti Univerziteta u Prištini koji tvrde da je taj objekat nelegalno izgrađen na zemljištu Univerziteta, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Kako su mediji prenijeli, studenti su vrata crkve obljepili natpisima: “Zločin ne smije da ima sklonište u crkvi”, “Crkva počinjenja masakara” i “Očistite grijehove izvan kampusa”, a ispred hrama “šetale” su i slike Slobodana Miloševića i Željka Ražnatovića Arkana.

Takođe, albanska pjevačica Era Istrefi 2014. godine snimila je spot za pjesmu “E dehun”, u kome ona i njeni plesači polugoli igraju u nedovršenom pravoslavnom hramu, dok su 2015. godine zidovi crkve poslužili i kao “bedemi za alpinizam”.

Crkva je posljednjih mjeseci na udaru pojedinih albanskih političara i medija koji otvoreno pozivaju na njeno rušenje ili čak predlažu da se pretvori u muzej OVK”, saopštila je tada eparhija.

Ostavite komentar: