Brnabićeva poslije sastanka sa premijerkom Francuske: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Srbija ima punu podršku Francuske da sporazumi koje su potpisali Beograd i Priština moraju biti sprovedeni, poručila je večeras u Parizu predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poslije sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born.

Brnabić je nakon sastanka novinarima rekla da Priština mora da sprovede Briselski sporazum i pristipi formiranju Zajednice srpskih opština, jer bez toga nema smisla razgovarati o drugim prijedlozima.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara, da li je bilo riječi o francisko-njemačkom prijedlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, istakla da upravo zbog toga što jedna strana na KiM krši dosadašnje sporazume o normalizaciji i odbija da ih implementira, nema smisla razgovarati o novim prijedlozima.

“Nismo razgovarali o tom predlogu zato što, pre bilo kakvih novih predloga i pre bilo kakvih razgovora o novim sporazumima, ono što je nepohodno, sasvim prirodno i logično, jeste da se u potpunosti implementiraju postojeći sporazimi”, rekla je premijerka.

Istakla je da je na sastanku bilo riječi o tome da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

“Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje”, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je na sastanku najviše bilo riječi o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ističući da je dosadašnja saradnja dvije zemlje na izuzetno visokom nivou.

Podsjetila je da su u Srbiju došle i investirale mnoge francuske kompanije od “Vansija”, koji upravlja aerodromom Nikola Tesla, preko “Sueza”, koji upravlja deponijom Vinča, zahvaljujući kojoj će se otpad koristiti kao energent do kompanije “Mišlen”, koja peti najveći izvoznik u Srbiji.

Na sastanku je bilo riječi i o evrointegracijama Srbije, rekla je Brnabić i istakla da Francuska pruža kontinuiranu podršku Srbiji na evropskom putu.

Brnabić je dodala da je sa Born razgovarala i o izmjenama Ustava u oblasti pravosuđa, zakonima koji treba da se promijene, slobodi medija i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ostavite komentar: