Brnabićeva oštro odgovorila na izjave Brisela: Prekinite sa licemjerjem!

Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je na svom tviter nalogu reagovala na saopštenje Evropske unije u kome se zvaničnici Beograda i Prištine pozivaju “da prekinu sa zapaljivom retorikom, jer će biti odgovorni za nasilje”.

Brnabićeva je pozvala EU da prihvati svoj dio odgovornosti za stanje na Kosovu i Metohiji i da “prekine sa licemerjem” kada je ta tema u pitanju.

“Gledajući ovu izjavu, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala. Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom. Nasuprot tome, moto predsjednika Vučića i Srbije je jasan: mir i stabilnost. Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da natjeraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je vidjeti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gdje se danas nalazimo. Da je EU uradila svoj dio posla – osigurala primjenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem”,  pisalo je u odgovoru Ane Brnabić.

Podsjetimo, Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je danas da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a “posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu”, izazivaju veliku zabrinutost, piše Blic.

“Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu medjusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno”, poručuje se u saopštenju.

Ostavite komentar: