Brnabićeva oštra na riječima: Politiku nećemo krojiti po želji svjetskih moćnika

Srbija svoju politiku neće krojiti po željama svjetskh moćnika izjavila je predsjednica Vlade Srbije i potpredsjednica SNS Ana Brnabić, koja je naglasila i da postoji realan razlog za optimizam da će građani 3. aprila izabrati put u budućnost, a ne povratak u prošlost i da će dati povjerenje ljudima i timu koji imaju jasan i konkretan plan za budućnost.

“Znam da su se u prošlosti neretko donosile odluke koje bi se dopale nekim velikim silama ili moćnicima, ali Srbija više nije takva zemlja”, rekla je Brnabić za “Politku” odgovarajući na pitanje da li Srbija može da odoli pritiscima ili je izvjesnija odluka o sankcijama Rusiji.

Brnabić na pitanja u vezi s izborima kaže da pred građane izlaze s konkretnim rezultatima.

“Plata od 635 evra, Klinički centar Srbije, kardiovaskularna bolnica Dedinje 2, brza pruga Novi Sad – Beograd, obilaznica oko Čačka, Institut za razvoj veštačke ineligencije, Centar za sekvenciranje genoma … jesu dela koja govore bolje i više od hiljadu reči”, navela je premijerka.

Na pitanje da li je snignal da bi ponovo mogla da bude predsjedica Vlade Srbije to što se na listi “Aleksandar Vučić Zajendo možemo sve” nalazi na 14. mjestu, odmah izna istaknutih ličnost iz nauke, kulture, Brnabić kaže da zaista ne razmišlja o tome.

“Mi u SNS se ne borimo za vlast i funkcije, već za mogućnost da nešto uradimo za svoju zemlju, rekla je ona i naglasila da imaju najbolji tim i najjaču listu na šta je posebno ponosna”, navela je.

Vlada će se, kako naglašava, boriti svim snagama da građani u što manjoj mjeri osjete posljedice situacije u Ukrajini.

“Ne bih se usudila da predviđam ništa, jer sve zavisi od toga koliko će sve ovo potrajati. Ipak, kao i u slučaju pandemije kada je Srbija među prvima nabavila i repispiratore i najmoderniju terapiju i vakcine, i ovaj put, pre svega zahvaljujući munjevitoj reakciji predsednika Vučića napunili smo robne rezerve i maksmilano spremno dočekali talas problema s kojima se sada svi suočavaju”, navela je ona.

Na pitanje da prokomentariše situaciju na KiM, to da Srbi prvi put neće glasati u svojim sredinama, da im stižu prijetnje od Kurtija … Brnabić kaže da je narod u petak pokazao koliko je složan, jedinstven, hrabar i odlučan u namjeri da iskaže svoje stavove i žaštiti svoja prava.

Nadam se da su to vidjeli i predstavnici privremenih insitucija u Prištini, ali i čitava međunarodna zajednica, rekla je Brnabić.

Na pitanje koliko su daleko od mogućnosti postizanja istorijskog sporazuma, kaže da se plaši da su svakim novim potezom Aljbina Kuritija sve dalje i da to nanosi štetu svima.

Navela je da za Briselski sporazum kaže da je mrtav jer drugačije ne može kada neki ljudi u 21. vijeku ne mogu da ostvare čak ni svoje biračko pravo.

“Zato se plašim da nas svaki Kurtijev potez udaljava od dogovora”, rekla je premijerka.

Povodom sitaucije u regionu kaže da je vrijeme da prestane praksa, odnosno model ponašanja, da kada niste u mogućnosti ili jednostavno nemate hrabrosti da reakciju usmjerite gdje treba, iskalite bijes na Srbiji.

“Apsolutno nikoga ne ugrožavamo, već pomažemo u najtežim trenucima svima i to ćemo nastaviti da radimo bez sumnje”, rekla je Brnabić.

“Nastavićemo da radimo na povezivanju regiona, na inicijativi Otvoreni Balkan i da pozivamo sve u regionu da nam se pridruže, gradićemo pruge, puteve i spajati ljude. Za nas je to put ka miru i stabilnosti i način zaštite interesa našeg naroda”, kazala je.

Brbabić je rekla da vjeruje da će izvještaj evropskih posmatrača izbora u Srbiji biti fer po Srbiju, prenosi Tanjug.

Na pitanje koliko bi ministara zadržala u vladi, kada bi bila u takvoj prilici, Brnabić kaže da nikada ne komentariše rad ministara u medijima, da cijeni rezulate, a da ih je ova vlada svakako imala, što znači da su bili dobar tim.

Ostavite komentar: