Brnabić o najnovijim podacima: Danas do 20 sati više od 400 zaraženih

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je u ovom trenutku neophodna sabornost, kao i da će Vlada Srbije biti koaliciona.

“SNS je donijela odluku odmah nakon izbora da svakako pozivamo nacionalne manjine da formiraju Vladu sa nama, vidjećemo do nedjelje kada budem predložila, da li će to biti koncentraciona ili ne”, navodi mandatarka buduće Vlade.

Biće to koaliciona vlada, u kojoj će učestovati SPS i SPAS, dodaje.

“Nije nam potreban apsolutno niko, čak ni partneri sa liste”, objašnjava, ali dodaje da se cio svijet nalazi u vanrednoj situaciji, pa je zbog toga ova vlada koncentraciona, jer je sabornost u takvom trenutku neophodna.

Na pitanje zašto su nam potrebni izbori prije isteka mandata od četiri godine, ona odgovara:

“Svijeće biti vjerovatno suočen sa još većom ekonomskom krizom”.

Prema njenim riječima, Vlada će imati aspolutnu podršku u Skupštini, kao i svu moć da uradi ono što je neophodno.

Ona je gostujući na RTS-u istakla da je ograničen mandat ove vlade dodatna motivacija za sve da rade najbolje što mogu u predstojećoj teškoj godini.

Kaže da će biti dosta novih lica, ali nije precizirala koliko, objašnjavajući da se previše priča o tehnikalijama, iako je neophodno sada govoriti o izazovima koji predstoje.

“Uspjećemo da imamo skoro 50 odsto žena, ne vjerujem da ćemo da ‘dobacimo’ do 50, ali biće blizu”, navodi.

Novi člnovi vlade bihe poznati u nedjelju, nakon sjednice Predsjedništva SNS, rekla je Brnabićeva.

Do 20 časova više od 400 novozaraženih

“Danas imamo više od 300 novozaraženih, pratiimo sitaciju na dva sata, do 20 časova večeras smo imali više od 400 novozaraženih”, navodi.

Broj će biti objavljen sutra, a broj od preko 400 je danas do 8 sati – objašnjava, naglašavajući da situacija mora ozbiljno da se shvati i da se prati iz sata u sat.

Goran Stevanović je, prema njenim rećima, rekao da nemaju veću gužvu, ali da ima mnogo ljudi sa težim simptomima

Budući izazovi

Na pitanje da li je “srpski Ustav Biblija” i da li će se mijenjati tokom novog mandata, onda odgovara:

“Ja moram da kažem da izuzetno poštujem podjelu vlasti, mislim da je podjela vlasti osnova jakog demokratskog društva i u tom smislu promjena Ustava nije na meni, to je na građanima”, kaže.

Kada je u pitanju najavljena borba protiv mafije, mandatarka kaže da će to biti jedan od tri najveća izazova

“Prva je borba protiv koronavirusa, drugo je pitanje KiM, a treće je borba protiv organizovanog kriminala”, pojašnjava.

Kako dalje navodi, brojevi nisu nikad bli bolji kada je u pitanju borba protiv kriminala – istorijski imamo najmanje ubistava, a najveću zapljenu narkotika.

“Ta borba je izuzetno opasna, i zahtijevaće koordinaciju svih u Vladi i sa predsjednikom i sa Skupštinom i pravosuđem- koje ćemo zamoliti da bude uz nas u ovoj borbi”, kaže. Dodaje i da je pravosuđem bila nezadovoljna, kao i da su građani plaćali neefikasnost nekih sudija.

“Nama je u ovom trenutku potrebna potpuna sabornost za rat protiv mafije. Izuzetno smo uspješno ratovali protiv tajkuna, danas tajkuni ne upravljaju Srbijom i ne formiraju Vladu kao što su nekad radili”, navodi.

Prema njenim riječima to je izuzetno opasna borba protiv nekoga ko je pomislio da može biti jači od države.

Kada je u pitanju izvještaj Evropske komisije od ove godine, navodi da – ništa nije rekla. Prošle godine je rekla da je taj izvještaj zabavio.

“Ništa nisam rekla”, ističe.

Kako sada navodi, misli da nisu uzeti u razmatranje neki važni pomaci, kao što je interni dijalog i sa organizacijama civilnog društva na temu Kosova i Metohije.

Prijava za funkcionersku kampanju protiv nje je odbačena, dodaje i obašnjava da je radno vrijeme jedan od kriterijuma da li se nastupa uz pozicije premijera ili člana stranke.

 

 Ostavite komentar: