Brnabić: Nerazumno otkrivati sve karte o Kosovu i Metohiji

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Skupštini Srbije da je nerazumno otkrivati sve karte u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije, ali da se zna šta su “crvene linije”, šta su premise i da je u interesu bezbjednost Srba na Kosmetu.

“Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića o platformi za Kosovo i Metohiju.

Brnabićeva je istakla da je sve što se tiče dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i da to je pozicija koja se brani.

“Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je Kosovo i Metohija u okviru Srbije”, istakla je Brnabićeva

Ona je rekla da joj je nejasno stalno insistiranje da se kaže koje su pozicije Srbije, ocijenivši da bi se tako izgubila bilo kakva mogućnost da Beograd u dijalogu nešto dobije, prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je ukazala da je mnogo učinjeno pametnim potezima i politikom, i da otkrivanje pozicija ne bi bila pametna politika.

Ona je navela da se, kada je riječ o dobroj regionalnoj saradnji, sve promijenilo dolaskom novih privremenih institucija u Prištini, posebno njihovog premijera Aljbina Kurtija.

Upitana o rezultatima sastanaka koje je imala proteklih sedmica u Antaliji, Beču i Luksembrugu, Brnabićeva je ocijenila da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, ne budu usvojena, što bi bio veliki udarac za regionalnu saradnju.

Ona je navela da Srbija nastavlja s velikim brojem regionalnih projekata, među kojima je auto-put Beograd–Sarajevo u oba pravca.

 

 

Ostavite komentar: