Brnabić: Hag presudama udaljio region od pomirenja

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras povodom potvrđene presude Ratku Mladiću pred Mehanizmom u Hagu da je Srbija u potpunosti posvećena i zalaže se za istraživanje svih ratnih zločina i za privođenje svih koji su optuženi, kao i kažnjavanje odgovornih, ali da zamjera Haškom tribunalu što je zemlje i narode u regionu udaljio od pomirenja s obzirom da za srpske žrtve skoro niko nije odgovarao.

Brnabić je na TV Pinku rekla da je Srbija dokazala u posljednje skoro tri decenije da je privržena kažnjavanju onih koji su počinili ratne zločine i dodala da neće komentarisati presudu Mladići kako odgovorom ne bi nanijela štetu našoj državi.

Na pitanje da li je Haški tribunal politički sud kako ga mnogi ocjenjuju ili je zaista sud pred kojim se sudi ratnim zločincima po pravu i pravdi, premijerka je rekla da je to bez sumnje politički sud.

– Tamo gdje se umiješa politika pravo i pravda idu kroz prozor – rekla je Brnabić, prenosi “Tanjug“.

Kaže i da ima utisak da je Haški tribunal danas, 26 godina nakon sukoba, još više udaljio vjerske zajednice i narode u regionu.

– Imamo goru netrpeljivost nego što smo imali prie 26 godina i tome Hag dorinosi – kazala je premijerka Srbije.

Navela je da su joj ljudi iz tog suda kazali da on i nije oformljen da bi doprineo regionalnom pomirenju i dodala da se ne slaže sa tim.

– Sa tim se ne slažem, jer da je svako ko je pogođen ratovima osjetio pravdu, da smo vidjeli da su odgovarali svi koji su počinili zločine to bi indirektno, ako ne direktno, doprinijelo pomirenju – kazala je Brnabić.

Istakla je da treba svi da se zapitamo ko je za to kriv, da li samo države Zapadnog Balkana ili “nam je neko pomogao, između ostalih i Sud u Hagu”.

– Pravda nije zadovoljena, za zločine nad Srbima manje – više niko nije odgovarao i onaj ko je odgovarao bili su vojnici nižeg ranga, a presude su bile minimalne – zaključila je Brnabić.

 

 

Ostavite komentar: