Britanski parlament glasao za odlaganje Bregzita

Britanski parlament glasao je ubedljivom većinom za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije do 12. aprila ili 22. maja.

Za odlaganje Bregzita, prvobitno predvidjenog za 29. mart, večeras je glasao 441 poslanik, a protiv njih 105, prenosi Bi-Bi-Si.

Lideri EU odlučili su prošle sedmice da Velikoj Britaniji odlože izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Britanski parlament do sada je dva puta ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom.

Mej je danas izjavila da će se povući sa čela vlade ako poslanici iz trećeg pokušaja podrže njen sporazum o Bregzitu.

Britanski parlament odbacio svih osam alternativnih prijedloga u vezi s Bregzitom

Britanski poslanici glasali su večeras o osam različitih mogućnosti za Bregzit, ali nijedna od njih nije dobila podršku parlamentarne većine koja bi razjasnila smjer Velike Britanije u procesu izlaska iz Evropske unije.

Glasajući za te opcije, parlament je pokušavao da pronadje alternativu sporazumu o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom. Taj sporazum parlament je do sada dva puta odbacio ubjedljivom većinom.

Medju opcijama o kojima su poslanici danas glasali bilo je, izmedju ostalog, napuštanje EU 12. aprila bez dogovora, ostanak u carinskoj uniji EU i jedinstvenom tržištu, stavljanje bilo kog sporazuma o razlazu s EU na referendum i odustajanje od Bregzita u slučaju da razlaz bez dogovora postane izgledna opcija, navodi Asošiejted pres.

Najveću podršku dobio je prijedlog da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s EU poslije Bregzita, za koji su glasala 264 poslanika, a protiv 272.

Tijesnom većinom odbačen je i prijedlog da o bilo kom sporazumu o Bregzitu bude održan referendum. Za taj plan glasalo je 268 poslanika, a protiv 295, prenio je Bi-Bi-Si.

Izlazak iz EU 12. aprila bez dogovora odbačen je ubjedljivom većinom, 160 prema 400.

Za odustajanje od Bregzita, u slučaju da do izlaska iz Unije ne bude usvojen sporazum o razlazu, glasala su 184 poslanika, a protiv 293.

Britanski poslanici planiraju da suze listu opcija za Bregzit i da o njima ponovo glasaju u ponedjeljak.

Parlament Velike Britanije glasao je danas ubjedljivom većinom za odlaganje Bregzita do 12. aprila ili 22. maja.

EU je prošle nedjelje odlučila da Velikoj Britaniji odloži izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

 

Izvor:(BETA)

 

Ostavite komentar: