Britanska kraljica Džonsonu odobrila suspenziju Parlamenta i to prije roka za Brexit

Parlament Velike Britanije biće suspendovan samo nekoliko dana nakon što se zastupnici vrate na posao u septembru i samo nekoliko sedmica prije roka za Brexit, piše BBC News.

Inače, britanska kraljica Elizabetha II odobrila je ovu suspenziju koju je tražio premijer Boris Džonson.

Ovo znači da će zastupnici biti spriječeni da donesu bilo kakvu odluku kojom bi se usporio ili u potpunosti zaustavio izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora koji je planiran za 31. oktobar.

Mnogi zastupnici koji ne čine većinu u navedenom parlamentu pobunili su se protiv ove odluke, a jedan od njih bio je i Džeremi Corbyn, lider laburista.

“Suspenzija parlamenta nije prihvatljiva. Ono što radi premijer Džonson je rušenje demokratije”, rekao je Corbyn.

Kazao je da će, kada se poslanici narednog utorka vrate na posao, prvo što će učiniti jeste “pokušati zakonodavstvom spriječiti ono što Džonson radi”, nakon čega su najavili izglasavanje nepovjerenja “u nekom trenutku”.

Međutim, predsjednik SAD-a Donald Trump putem Twitteru pružio je svoju podršku Borisu Džonsonu, napisavši da će biti vrlo teško Džeremiju Corbynu tražiti glasanje o nepovjerenju, “posebno u svjetlu činjenice da je Boris upravo ono što je Velika Britanija tražila”.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: