Brisel zauzeo stav, novi rokovi pred Terezom Mej

Lideri 27 članica Evropske unije postigli su dogovor o Bregzitu. Ako britanski poslanici odobre sporazum koji im nudi premijerka, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU će biti pomjeren sa 29. marta na 22. maj.

Lideri Evropske unije su završili razgovore u Briselu o zahtjevu Londona da se izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, predviđen za 29. mart, odloži.

Britanski poslanici su dva puta odbili sporazum koji je ispregovaran sa Evropskom unijom. Ako to učine ponovo, Brisel će dati Mejovoj rok do 12. aprila da saopšti kojim putem će krenuti Britanija.

Ako, pak, poslanici usvoje sporazum, Bregzit bi trebalo da se dogodi do 22. maja.

Gardijan je ranije naveo da će Londonu biti ponuđeno odlaganje Bregzita samo do 7. maja. Iza tog prijedloga su bile Francuska i Belgija. Razlog za to je što je 8. maja Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu, nacionalni praznik u Francuskoj. To bi bila i odbrana od početnog finansijskog šoka koji bi mogao da uslijedi na berzama, jer je neradni dan.

Takođe, 9. maja se održava samit EU u Rumuniji, kada bi lideri država članica trebalo da raspravljaju o budućnosti EU bez Britanije.

Urednici Bi-Bi-Sija je rečeno da je moguće i da će rok od 7. maja moći da bude produžen do kraja godine, ako do 11. aprila London donese odluku da učestvuje u izborima za Evropski parlament.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: