Brisel obaviješten, ali nije konsultovan o planovima Prištine

Brisel je ranije ove sedmice bio obaviješten, ali ne i konsultovan o planovima Prištine u vezi sa registarskim tablicama i slobodom kretanja na podsručju Kosmeta, izjavio je portparol EU Peter Stano, ističući da je važno da se ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja na Kosovu i Metohiji.

“Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Priština i Beograd promovišu slobodu kretanja u regionu i da djeluju konstruktivno u tom pogledu te da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja”, poručio je Stano u pisanoj izjavi za Tanjug.

On je naveo da “prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Priština ima pravo da postepeno ukine KM tablice”, te naveo da EU očekuje da i Priština i Beograd njeguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana, što je ključno za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Vlada u Prištini uvela je reciprocitet za osobe koje sa ličnom kartom izdatom u centralnoj Srbiji ulaze na Kosovo i Metohiju, zatim ponudila je mogućnost preregistracije vozila sa srpskih na lokalne – “RKS” tablice, a odlučila je i da se nastavi sa primjenom stikera za registarske automobilske tablice.

 

 

Ostavite komentar: