Bregzit, na scenu stupila kraljica Elizabeta

25.01.2019. | 15:30

Britanska kraljica Elizabeta Druga urgirala je da se poštuju “različite tačke gledišta”, kao i da se pronađe zajednički jezik u komentarima koji upućuju na podjelu oko Bregzita.

– Dok tražimo nove odgovore u moderno doba, ja više volim isprobane i provjerene recepte. Da govorimo dobro jedni o drugima i da poštujemo različite tačke gledišta – istakla je kraljica u govoru na Ženskom institutu u Sandringamu.

Kraljica je rekla da se zalaže za okupljanja tokom kojih će se pronaći zajednička osnova i da se ne gubi iz vida veća slika i dodala je da su takvi pristupi bezvremenski i da ih preporučuje svima.

Ova intervenicija kraljice je veoma neuobičajna, piše Si-En-En. Tokom sedam decenija na tronu, bila je odlučna da zadrži modernu tradiciju britanske monarhije – da se ne miješa u politiku i ne izražava stavove o spornim pitanjima, prenosi RTRS.

Zakonodavci u Donjem domu treba da glasaju sljedeće nedjelje za “plan B” premijerke Tereze Mej za izlazak iz Evropske unije, nakon što je njen predloženi sporazum odbijen ubjedljivom većinom prošle nedjelje u Parlamentu.

U međuvremenu, debata o Bregzitu postala je sve žešća, jer se bliži 29. mart kada Velika Britanija treba da napusti EU.