Borelj nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem: Mir i stabilnost moraju da pobijede

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem da mir i stabilnost moraju da pobijede, te da je stoga i sazvan sastanak u Briselu.

On je na konferenciji za novinare ukazao da današnji sastanak nije bio regularan, već je sazvan zbog, kako je naglasio, pogoršanja situacije na terenu.

“Mir i stabilnost moraju da pobijede, i zato je sazvan ovaj sastanak. Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vrijeme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rješenja”, rekao je Borelj.

On je pojasnio da je svrha sastanka bila smirivanje situacije na terenu, prenose “Večernje novosti”.

“Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i Vučić i Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu”, rekao je Borelj.

Iako je bilo najavljeno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se nije obratio javnosti nakon okončanja današnjih rundi razgovora sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Glavni pregovarač Beograda sa Prištinom Petar Petković izjavio je da Vučić još izvjesno vrijeme ostaje u Briselu i da će se sutra obratiti javnosti.

Ostavite komentar: