Borel: Svi dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine ostaju validni i obavezujući

EU je pozvala na trenutnu deeskalaciju na sjeveru Kosova. Sve provokacije i unilateralne akcije moraju da budu izbjegnute, jer bi one bile direktno protiv interesa ljudi u regionu, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, povodom situacije na Kosovu. On je ukazao da svi dosadanji sporazumi koje su u dijalogu, uz posredovanje EU, dogovorili Beograd i Priština ostaju validni i obavezujući za obje strane.

„Pozivamo vlasti u Beogradu i Prištini da imaju odgovoran pristup i da sarađuju kroz dijalog pod posredništvom EU i izbjegnu bilo kakvu buduću eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na održivim rješenjima. U interesu je svih da traže put naprijed i omoguće slobodu kretanja, što će poboljšati svakodnevni život ljudi“, ukazuje Borel.

On dodaje da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja, „i snažno pozivamo obje strane da ga u potpunosti iskoriste“, prenosi “N1”.

„Još jednom naglašavamo da svi postignuti sporazumi u procesu dijaloga od njegovog početka 2011. godine ostaju validni i obavezujuću za obje strane. Prethodni sporazumi predstavljaju važan element u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i primjene sve obaveze iz dijaloga, bez ikakvog daljeg odlaganja“, istakao je Borel u saopštenju, koje je u postu na Tviteru prenio portparol Evropske komisije Piter Stano.

Već treći dan situacija na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova je ista. Specijalne kosovske jedinice i dalje su na sjeveru Kosova, Srbi iz Leposavića i Zubinog Potoka blokiraju saobraćaj kod Jarinja i Brnjaka, dok se sav saobraćaj sliva na Merdare gdje kosovski policajci sa vozila uklanjaju tablice Republike Srbije i stavljaju porivremene kosovske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti „prodaje maglu“ i da ono što govori znači da će povući mjere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo. On je istakao da neće biti nikakvih razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa sjevera i naglasio da je to jedino rješenje.

EU je predložila novi sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Poslije sjednice Vlade iz Prištine, Kurti je poručio da je za dijalog i reciprocitet, dok ministar policije Aleksandar Vulin tvrdi da Evropska unija mora da izvrši pritisak na Prištinu.

Kurti je izjavio i da Vlada Kosova i građani Kosova nisu za izazivanje incidenata, kao i da Srbi na Kosovu nisu preplašeni zbog kosovske vlade, već da su „preplašeni zbog pritiska paralelenih struktura“.

 

 

Ostavite komentar: