Bojović sutra stiže u Srbiju: Dolazi redovnom linijom, a ovu će proceduru morati da prođe

Poslije deset godina zatvora u Španiji, jedan od nekadašnjih Zemunaca Luka Bojović, u srijedu će biti deportovan u Srbiju.

Kako se saznaje po Bojovića, koji se posljednjih godina dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, odlaze pripadnici MUP i Interpola koji su zaduženi za proces ekstradicije.

Bojovićevo puštanje iz zatvora u Španiji odlagano je do sada dva puta. Posljednji datum koji su španske vlasti proslijedile Srbiji je 30. novembar.

Pripadnici MUP biće Bojovićeva pratnja od trenutka kada ga španske vlasti puste iz zatvora. Bojović koga opisuju i kao “najvećeg mafijaša Balkana” doputovaće u Srbiju redovnom avionskom linijom.

Izvor Blica navodi da po dolasku u Beograd Bojović treba da prođe proceduru utvrđivanja identiteta, a potom podnosi zahtjev za lična dokumenta i pasoš.

“Dokumenta Luke Bojovića su istekla tokom izdržavanja zatvorske kazne i nisu više važeća”, kaže izvor.

On je imao i državljanstvo BiH, ali ga se odrekao prije desetak godina.

Protiv Bojovića se u Srbiji ne vodi nijedan sudski postupak, niti ima potjernicu. Praktično, po dolasku on je za domaće pravosudne organe slobodan čovjek. Kako se pretpostavlja, on će u Srbiji boraviti kratko. Iako se ne može sa preciznošću tvrditi jer za sada nema dovoljno podataka, Bojović će sačekati dokumenta, a potom se uputiti ka jednoj od država za koju mu ne treba viza. Država u koju ne smije da ide je Španija u kojoj će mu po puštanju biti zabranjen ulazak.

Dok je boravio u zatvoru, umro mu je otac Vuk Bojović, dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta, a ubijen mu je 2013. godine mlađi brat Nikola, koji nije imao nikakve veze sa kriminalom. Vjeruje se da će Luka Bojović obići očev i bratov grob prije odlaska iz Srbije.

Sa puštanjem i povratkom Bojovića analitičari podzemlja najavljuju krvavi pir. Vraća se u zemlju u trenutku rata između škaljaraca i kavčana, a tome se pridodaje i kako se navodi Bojovićeva želja za osvetom. Činjenica je međutim, da grubo rečeno, izvorni neprijatelji Bojovića više nisu među živima. Spekuliše se međutim, da lista za odstrel uvijek postoji i da će Bojović željeti da osveti smrt kuma Dragoslava Miloradovića, advokata i prijatelja Dragoslava Miše Ognjanovića, ali i saradnika Siniše Milića Bosketa.

Bojović u Beogradu ima majku i sestru, ali prema nezvaničnim navodima zbog sigurnosti izvjesnije je da će vrijeme u Srbiji ipak provesti u ‘štek stanu’. Povratak bosa Bojovićevog ranga uzdrmao je podzemlje i posljednjih dana se spekuliše da bi u Srbiji mogli da se okupe i njegovi saradnici. Među prvima to je Filip Korać, koji slovi za Bojovićevu desnu ruku. Korać je od juna ove godine na uslovnoj slobodi nakon presude u Zagrebu za falsifikovanje hrvatskog pasoša.

Bojović je uhapšen u Valensiji tako što je praćena njegova supruga. U Španiji je 2014. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali mu se u kaznu računaju i prethodne dvije godine, koje je proveo u pritvoru. Za falsifikovanje isprava izrečeno mu je tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posjedovanje oružja deset godina robije, piše Blic.

Kada je riječ o Srbiji, Viši sud u Beogradu u avgustu 2016. naredio je povlačenje potjernice za Bojovićem, jer je oslobođen optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava u Srbiji. Za njim je 2010. bila raspisana potjernica jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Posle suđenja u odsustvu, Specijalni sud u Beogradu oslobodio ga je svih optužbi zbog nedostatka dokaza, a tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud i tada je povučena poternica za njim.

Ostavite komentar: