Bocan-Harčenko o Kosovu: Ne postoji nijedan preduslov za nastavak pregovora

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da ne postoji nijedan preduslov za nastavak pregovora između Beograda i Prištine i ističe da je problem Kosova otvoren, bez pomaka, a nerešavanje tog pitanja jedan je od najvažnijih razloga nestabilnosti regiona.

„Kosovo je dio Srbije i samo narod i rukovodstvo Srbije znaju šta je najbolje rješenje. Podržaćemo kompromis, ali svako rješenje mora da bude podržano u SB UN i neophodno je da bude usvojena nova rezolucija umjesto važeće Rezolucije 1244“, rekao je ruski ambasador.

Nema minimalne saglasnosti za pregovore

On je upozorio da ne postoji nijedan preduslov za konstruktivnu razmjenu mišljenja i dijalog, a jedan od tih preduslova je i minimum saglasnosti u međunarodnoj zajednici.

Bocan-Harčenko je tokom predavanja na Institutu za međunarodnu politiku i privredu kazao da je Rusija prije tri nedjelje nudila da se usvoji izjava predsjednika Savjeta bezbjednosti UN poslije diskusije o Kosovu, ali nisu uspjeli da se dogovore o dokumentu zbog negativnog stava partnera, a Rusija je, pritom, u nacrtu insistirala na Rezoluciji 1244.

„I zato kažem da nema ni minimuma saglasnosti međunarodne zajednice“, naveo je on.
Ruski ambasador je podsjetio na pregovore iz 2007. godine u kojima je i sam učestvovao.

„Bili smo u pravu. Tada smo tražili nastavak razgovora, a rekli su da je kompromis nemoguć i da su sve opcije iscrpljene. Znamo sva dešavanja poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti“, rekao je Bocan-Harčenko.

Sprovesti dogovoreno
Bocan-Harčenko je kazao i da Rusija podržava briselski dijalog jer on ima podršku UN.

„Podržali smo neke stvari za koje mislimo da su bitne. EU je uspjela da dođe do nekih sporazuma, ali ne i do toga da se oni sprovedu na terenu. Prije nastavka razgovora neophodno je sprovođenje dogovorenog u Briselu i ukidanje taksi koje nemaju smisla, a ni veze sa evropskom realnošću. Potreban je i pritisak na Prištinu da poboljša situaciju na samom Kosovu, ali to je teško jer još nema institucija poslije izbora“, ocijenio je ruski diplomata.

Ako Brisel nastavi pregovore, Moskva će to podržati, jer smatramo da je taj format uz podršku UN najbolji, rekao je on.

„Naš predsjednik traži da uvijek kažemo šta je realnost i zato kažem da želimo pregovore, ali i da je rješenje nemoguće bez direktnih razgovora strana. Pregovori, takođe, ne smiju da budu izgovor za nametanje nekih opcija“, rekao je ruski ambasador.
Bolje je sačekati, raditi na stvaranju povjerenja, rješavati pitanja iz svakodnevnog života i stvarati uslove za političke pregovore, uvjeren je Bocan-Harčenko.

Takođe je neophodno očuvanje svih kapaciteta međunarodnog prisustva na Kosovu, dodao je on.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: