Bizarno! Sebi odsjekla šaku zbog osiguranja, a sada su ona i pomagači priznali krivicu

U Sloveniji je nastavljeno suđenje u “slučaju odsječene šake” gdje su Julija Adlešič, njen partner Sebastijen Abramov i njegovi roditelji Tinka Huskić Colarič i Gorazd Colarič priznali krivicu na jednom od najbizarnijih suđenja u toj zemlji.

Tužilaštvo ih tereti za produženo krivično djelo prevara i pomaganje u krivičnom djelu prevara na štetu pet osiguravajućih društava koja su, kako su se nadali, trebalo da im isplate 1,17 miliona evra odštete u slučaju nezgode koju su sami inscenirali. Optuženi su oslobođeni plaćanja sudskih troškova zbog loše materijalne situacije, prenosi 24.ur.

Pri određivanju kazne sud je uvažio predlog tužilaštva, koje je sa optuženim postiglo sporazum o priznanju krivice. Svi optuženi su na početku ponovljenog suđenja insistirali da nisu krivi, ali su sada priznali krivicu koju je sudija Marjeta Dvornik prihvatila, rekavši da je to važan preokret u postupku i dodajući da su priznanja bila dobrovoljna.

Ona je dodala da su počinjeni zločini odraz vrijednosti u našem društvu koje se sve više okreće materijalnim vrijednostima.
“Očigledno je da na prvom mjestu želite da imate što više novca”, rekla je sudija, uz opasku da se za pridobijanje sredstava više ne biraju sredstva. Okrivljeni nisu bili prisutni na izricanju presude, ali su se javnosti obratili njihovi advokati.

“Ponuda tužilaštva je bila takva da bi je prihvatio svaki razuman čovjek, posebno s obzirom na to da je Abramov u zatvoru proveo samo šest dana i da neće imati nikakve troškove”, rekao je njegov advokat Mitja Pavčić.

Advokat Julije Adlešič, Boris Grobelnik, rekao je da je ona prvenstveno želela da nastavi da živi u miru i da se skloni od medijskih pritisaka.

Ovo je jedan od najbizarnijih pokušaja prevare osiguranja u Sloveniji. Adlešičeva je, prema sudskim podacima, odsjekla sebi šaku, ali se prethodno osigurala u čak pet osiguravajućih kuća, nadajući se visokoj odšteti. U prvom postupku osuđena je na dve godine zatvora, dok je njenom partneru koji ju je na to navodno nagovorio dobio tri godine.

Ostavite komentar: