Bivši američki izaslanik tvrdi: Bajden i EU krivi za haos na Kosovu i Metohiji

04.08.2023. | 16:06

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograd i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su odnosi Srbije i tzv. Kosova bili mnogo bolji u vrijeme kada je predsjednik SAD bio Donald Tramp, da se tada sa Beogradom i Prištinom pregovoralo o povlačenju NATO iz južne srpske pokrajine, kao i o ukidanju Haškog suda.

Uintervjuu za Ril Ameriken vojs (Real American Voice), Grenel je za trenutnu situaciju na KiM optužio sadašnjeg predsjednika SAD Džozefa Bajdena i Evropsku uniju.

Prema njegovim riječima, kada je predsjednik SAD bio Tramp, pregovarana su četiri sporazuma između Prištine i Beograda, a, kako je rekao, posljednji posao je bio veliki i smatralo se da će doći do ekonomske normalizacije.

Prema njegovim riječima, napredak je bio toliki da se sa Beogradom i Prištinom razgovaralo i o povlačenju NATO sa KiM.

Onda je, navodi Grenel, došao tim predsjednika Džoa Bajdena i odlučio da Evropljani budu na čelu dijaloga.

– Dakle, za posljednje tri godine Evropljani su odgovorni i ono što sada vidimo je haos, nasilje i rat – smatra Grenel.

Navodi i da je jedna od tačaka o kojima je pregovarao da se ukine Sud u Hagu, a da je prethodni tužilac, koji je tu dužnost obavljao prije DŽeka Smita rekao da se krivična gonjenja obustave jer je prošlo 20 godina i ne može da smisli ubjedljiv slučaj da bilo koga tuži.

Grenel je rekao da su tada odlučili da srpske zločine sude sudovi u Srbiji, a kosovske na tzv Kosovu.

– Sudovi u Srbiji i na Kosovu davali su milione i milione dolara da obuče svoje sudije i tužioce i bilo je vrijeme da ostvare svoje pravo i stanu na kraj sa ovim međunarodnim sudom – rekao je Grenel i dodao da je tada odlučio da obavijesti Ministarstvo pravde da će se strane složiti da okončaju Haški tribunal.

Grenel dalje navodi da je ostavio poruku o tome Brusu Šarcu koji je tada vodio međunarodne sudove, ali da je njegova reakcija, kako kaže, bila nevjerovatna.

– On je rekao da ne zna da li možemo to da uradimo i dodao da je to međunarodni sud i da će morati da obavijeste tamošnje američke advokate. A ja sam rekao, idite i obavijestite američke advokate, ali dve strane su se o tome dogovorile i doći će u Bijelu kuću i naći ćemo dogovor za nekoliko meseci, jer završavamo pregovore – rekao je Grenel.

Dodaje da ne zna tačno šta je Brus uradio, ali tvrdi da je zvao Smita koji je za nekoliko meseci od dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašington da završi pregovore o tom sporazumu objavio optužnicu protiv predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija.

– Optužnica koja je bila politička od pre 20 godina. Predsjednik tzv. Kosova je i poslije tri godine u zatvoru. Tri godine zatvora jer ga je tužio Džek Smit i prilično sam siguran da je jedini razlog taj što ga je Brus Šarc iz resora pravde obavestio da ćemo ga udaljiti sa posla, da ćemo biti spaseni od suda i da su obje strane pristale na to. Rekao sam mu da će SAD uzeti ovo Savjetu bezbjednosti UN – zaključio je Grenel.