Bivši američki ambasador u Beogradu otvoreno: Kurti je glavni krivac

01.06.2022. | 17:58

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri, ocijenio je da ne postoji pravi dijalog između Beograda i Prištine, kojem posreduje EU.

Kao glavnog krivca za to označio je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija “zbog stalnih provokacija i nespremnosti da poštuje postignute sporazume”.

Montgomeri smatra da se sve tri strane, Beograd, Priština i EU, samo pretvaraju da se nešto događa u vezi sa dijalogom i poručio za Kosovo onlajn da bi svi, a posebno EU, trebalo da prestanu da koriste riječ “dijalog”.

”Ne postoji pravi dijalog između Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija. Postoji jednostavno patetičan izgovor i pretvaranje da se nešto suštinski dešava kada se ne dešava, a nije se dešavalo godinama. Postoji mnogo razloga za to, a krivica pada na obe strane. Primarni problem je Kurti, čije stalne provokacije i nespremnost da se poštuju formalni sporazumi, koje su postigli pregovarači kosovskih Albanaca u Briselu prije nekoliko godina”, rekao je Montgomeri, prenosi B92.

On kaže da Kurti nema politiku kako da poboljša životni standard na KiM, kako da privuče strane investicije i generalno poboljša uslove na KiM.