Bitka za Tripoli početak dugog i krvavog rata

22.05.2019. | 19:10

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Gasan Salam upozorio je da je bitka za Tripoli “samo početak dugog i krvavog rata”. Salam je pozvao da se odmah preduzmu koraci kako bi se prekinuo dotok oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno u bici za glavni grad Tripoli, koja traje od početka aprila, prenosi BBC.

Govoreći pred Savjet bezbjednosti UN-a, Salame je upozorio da bi se sukob mogao razviti u stanje “haosa svih protiv svih ili podijele zemlje”.

“Nisam Kasandra (lik iz Homerove Ilijade), ali nasilje u okolini Tripolija samo je početak dugog i krvavog rata na južnim obalama Mediterana, čime se ugrožava bezbjednost libijskih susjeda i šire mediteranskog regiona”, rekao je Salam.

Dodao je da bezbjednosni vakuum koji je nastao borbama za Tripoli, već iskorišćavaju Islamska država i Al Kaida, kao i da se oružje sa strane “sliva od svuda”.

Podgrupa Islamske države u Libiji posljednjih je mjeseci već nekoliko puta izvela napade na jugu zemlje.

“Krši se embargo, obje strane dobijaju teško naoružanje od stranih zemalja”

“Jasno kršenje embarga na oružje, što je emitovano i na televiziji, očitom isporukom velikih količina oružja i oklopnih vozila snagama GNA (vojska međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog dogovora) u Tripoliju dolazi nakon ranijih i kontinuiranih isporuka zabranjenog modernog naoružanja snagama LNA (Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara)”, rekao je Salame.

I dok Haftarove snage navodno dobijaju oružje i oklopna vozila od Jordana, Seražove snage ih navodno dobijaju od Turske.

Lokalne internet-stranice, sklone Haftaru, objavile su snimke jordanskih oklopnih vozila kojima je snabdjevena Haftarova milicija, prenosi AFP.

Istovremeno, vlada je iz Tripolija objavila fotografije svježih pošiljki turskih oklopnih vozila na Fejsbuku.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova reklo je BBC-ju da ne zna ni za kakve pošiljke oružja u Libiju.

LNA je prošlog mjeseca izvela i vazdušne napade na opkoljeni Tripoli, javlja BBC. Vladine snage su takođe prošlog mjeseca srušile avion Haftarove vojske, izvijestila je Al Džazira.

Nakon što je brzo i bez većih problema došla do južnih predgrađa Tripolija, Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara naišla je na žestok otpor snaga odanih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog dogovora (GNA), s premijerom Fajezom al-Seražom na čelu. Snage GNA pružile su žestok otpor pokušavajući da razbiju Haftarovu opsadu.

Haftar se nadao brzoj pobjedi, ali je zapelo u predgrađima

Borbe i dalje traju, bez izglednog pobjednika, ali jedna je stvar jasna – Haftarov plan da brzo i odlučno zauzme prestolicu i tako, zajedno sa suparničkom vladom u Tobruku čijim oružanim snagama zapovijeda, preuzme kontrolu nad zemljom i stavi međunarodnu zajednicu pred gotov čin, definitivno se izjalovio.

U sukobima između snaga maršala Haftara i njegovih protivnika poginulo je najmanje 510 osoba, a više od 2000 je ranjeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema podacima UN-a, zbog sukoba i bombardovanja više od 75.000 ljudi raseljeno je iz svojih domova.

Zatvorene su škole, porodice su razdvojene na suprotnim stranama linije borbe te su učestale nestašice struje. Riječ je o najvećem sukobu nakon Gadafijevog zbacivanja 2011.

Naznake haosa na koje UN-ov izaslanik upozorava, već su vidljive.

Napadači su tako prije nekoliko dana sabotirali vodovodnu mrežu, tzv. Veliku vještačku rijeku još iz vremena Moamera Gadafija, i prekinuli dotok vode u Tripoli, grad s više od dva miliiona stanovnika.

GNA je za to optužila grupu koja je navodno odana Haftarovoj LNA, što su iz LNA odbacili tvrdeći da je ta grupa nezavisna.

Snabdijevanje vodom za Tripoli i okolinu u međuvremenu je obnovljeno, javlja Gardijan, a UN je saopštio da se radi o mogućem ratnom zločinu.

 

Izvor:(B92)