Bisljimi nakon razgovora sa Boreljom najavio: Kosovska vlada će nastaviti sa akcijama

Zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Besnik Bisljimi u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom najavio je da će nakon lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, “kosovska vlada nastaviti sa akcijama” koje su viđene 13. oktobra kada je specijalna kosovska policija između ostalog ušla u Severnu Mitrovicu i Zvečan.

Do pomenutog razgovora je došlo na sam dan incidenta – 13. oktobra, a Bisljimi je tada naveo da će “kosovska vlada nastaviti sa borbom protiv kriminala na cijeloj teritoriji Kosova”.
Podsjećanja radi, tog dana je teško ranjen Srećko Sofronić, a kosovska policija je pored suzavca i šok bombi, koristila i bojevu municiju, kada je i ranjen srpski mladić iz Zvečana koji je iz KBC Kosovska Mitrovica prebačen na VMA u Beogradu.
Zbog toga se tada oglasio i sam Borelj koji je poručio “da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na sjeveru Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rješavaju kroz dijalog”.
“Nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rješavaju kroz dijalog kojim posreduje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom”, napisao je Borelj tada na Twitteru.
Šef diplomatije EU se i juče oglasio, izjavivši da je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvao da se nakon podignutih tenzija “vrate u situaciju u kojoj je moguć nastavak dijaloga u Briselu”, prenosi Kosovo online.

Ostavite komentar: