Bilčik: Ne postoji “plan B” za pregovore Srbije i EU, samo put u članstvo

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da bi Srbija, ako bi napredovala po pitanju usaglašavanja spoljne politike sa Evropskom unijom i uvela sankcije Rusiji, verovatno lakše napedovala i u ostalim oblastima.

On je u intervjuu za Glas Amerike izneo lično mišljenje da u rezoluciji Evropskog parlamenta nije moralo da se nađe uslovljanje evrointegracija Srbije uvođenjem sankcija Rusiji i priznanjem nezavisnosti Kosova, ali je primjetio kako to nije novost u pregovorima.

Bilčik, koji je poslanik Evropske narodne partije, smatra da ni Srbija, a ni EU nemaju “plan B” kada je riječ o integracijama i da ne postoji rizik od zaustavljanja pregovora.

On je naveo da je sagovornike u Beogradu ohrabrivao da razmišljaju o postepenom uvođenju sankcija Rusiji, što je ocijenio kao važan politički signal svim državama članicama EU da je Srbija sa njima.

“Ova godina je prelomna, kao što je bila 1989”

O insistiranju većine u Evropskom parlamentu na priznanju Kosova on je rekao kako nije srećan zbog te formulacije, jer smatra da treba da se ohrabruje dijalog Beograda i Prištine koji bi rezultirao rešenjima prihvatljivim za obe strane.

“Međusobno priznanje, ako i dođe do toga, bi trebalo da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine. Ali, vidite, kada je reč o rešavanju praktičnih problema, kao što su bile lične karte, princip međusobnog priznavanja se tu primenjuje, to je već deo dijaloga Beograda i Prištine”, ocenio je Bilčik.

 

 

 

Ostavite komentar: