Belivukov klan ubio osmoricu: Pri kraju vještačenje i prikupljanje materijalnih dokaza i tragova o novim likvidacijama

Bez obzira na podizanje optužnice protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) sa pripadnicima MUP Srbije i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) nastavlja da prikuplja dokaze protiv ove mafijaške ekipe.

Kako “Novosti” saznaju, pri kraju su vještačenja, ali i prikupljanje materijalnih tragova za još najmanje dva ubistva!

U ovom trenutku Belivuk, Miljković i 29 članova njihove grupe optuženi su za pet likvidacija. Riječ je o Goranu Veličkoviću Goksiju, Zdravku Radojeviću, Milanu LjEpoji, Lazaru Vukičeviću i Aleksandru Gligorijeviću Pukiju.

– Dok se čeka da optužnica stane na pravnu snagu, posao tužioca i policije nije završen – navodi izvor “Novosti” iz istrage. – Napravljeni su krupni pomaci u istrazi još dva ubistva, koja sada nisu obuhvaćena ovom optužnicom, a na pragu smo da riješimo i treće. To će ukupno biti osam. Naravno, ni tu nećemo stati, sve dok ne rasvijetlimo i posljednje krivično djelo koje je počinila ova kriminalna ekipa.

U ovom trenutku u ovom nimalo lakom poslu, trojici tužilaca i policiji koji rade na najznačajnijem predmetu u Evropi (ubistva su se dešavala ne samo u našoj zemlji, već i u regionu) direktno pomažu i najmanje dvojica optuženih. Oni mogu da se nadaju povlašćenijem položaju tokom predstojećeg sudskog postupka, da postanu svjedoci-saradnici ili svjedoci-okrivljeni, ukoliko su direktno okrvavili ruke.

– Iz njihovih iskaza jasno je da Belivuk i Miljković ne samo što su naređivali zločine, već su i direktno ubijali – objašnjava naš sagovornik. – Prvi je koristio sjekiru, a drugi nož. Riječ je o ubistvima koja su sada u optužnici. Svima je poznato da su komadali žrtve i mljeli ih kako bi na taj način uklonili svaki trag. Industrijsku mašinu za mljevenje mesa prali su jakim hemijskim sredstvima, ali smo na njenim sastavcima ipak uspjeli da pronađemo biološke tragove žrtava.

ŽRTVE: Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević, Milan LJepoja, Lazar Vukićević i Aleksandar Gligorijević Pukiva

Inače, predsjednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović za Tanjug je u subotu objasnio tok procedure nakon podizanja optužnice koja je predata Posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu na razmatranje i donošenje odluke o potvrđivanju, pišu “Novosti”.

Rok za odgovor na optužnicu je osam dana od dana prijema, ukazao je Stefanović. Po isteku roka za odgovore, sud u roku od 15 dana pristupa preispitivanju optužnice u sadržinskom smislu, odnosno utvrđuje da li na osnovu svih predloženih dokaza proizilazi opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dijela:

– Ako tada sud ustanovi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, naložiće da se istraga dopuni. Ako utvrdi da postoji opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dijela za koja se terete, sud će donijeti rješenje o potvrđivanju optužnice i dostaviće ga okrivljenima i njihovim braniocima, koji imaju pravo da ulože žalbu u roku od tri dana od prijema rješenja. U ovom slučaju o žalbama će biti nadležan da odlučuje Apelacioni sud u Beogradu.

Stefanović takođe kaže da u optužnici može biti stavljen prijedlog da se prema okrivljenom odredi, produži ili ukine pritvor o kom prijedlogu sud odlučuje u roku od 48 sati. U ovom slučaju je stavljen prijedlog za produženje pritvora Belivuku i ostalima, a odluka suda se očekuje u ponedjeljak, jer im tada ističe pritvor.

 

 

Ostavite komentar: