Barbano istakao: Povećan broj trupa Euleksa, prisustvo kosovskih specijalaca smanjeno

Prisustvo takozvane specijalne kosovske policije na sjeveru Pokrajine je ekstremno smanjeno, a povećan je broj trupa Euleksa, rekao je šef ove misije Đovani Pjetro Barbano.

Barbano je naveo da su patrole Euleksa vidiljina ne sjeveru Kosova i Metohije i da im je cilj popune prazninu stvorenu nakon podnošenja otkaza srpskih policajaca krajem maja 2023. godine.

On je dodao da je Misija pozdravila odluku policije i vlasti privremenih prištinskih institucija da smanje prisustvo policije u blizini opštinskih objekata na sjeveru Kosova za 25 odsto.

“Očekujemo da ćemo pomoći daljem smanjenju prisustva policije za još 25 odsto”, istakao je Barbano i dodao da je juče prisustvovao sastanku sa komandantom Kfora i sa direktorom takozvane kosovske policije.

Prema njegovim riječima, Euleks je trenutno angažovan sa takozvanom kosovskom policijskom službom i Kforom na utvrđivanju aspekata modaliteta procjene bezbjednosne situacije na sjeveru Pokrajine, prenosi “Kosovo onlajn”.

“Proces je krenuo, ima dobrih pokazatelja”, rekao je Barbano.

Situaciju u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Barbano je ocijenio kao mnogo stabilniju i mirniju, te dodao da će Euleks nastaviti da prati.

Barbano je ponovio da je “Euleks posvećen poštovanju ljudskih prava svih građana i pažljivo prati najosetljivije slučajeve, posebno na sjeveru”.

Ostavite komentar: