Balkan je večeras dobio novu državu

Parlament Grčke je ratifikovao Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Republika Sjeverna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu.

Sa 153 glasa „za“ i 140 glasova „protiv“ ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Republike Sjeverne Makedonije u NATO. Tim činom u Parlamentu Grčke završen je i posljednji korak u rješavanju 27 godišnjeg spora između ta dva susjeda u vezi sa ustavnim imenom te bivše jugoslovenske republike.

Članice NATO-a potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srijede, nekoliko dana nakon što je Parlament Grčke odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja-članica NATO-a, ta država će i zvanično postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO je od 2008. godine bio uslovljen rješavanjem spora u vezi sa ustavnim imenom koji je ta država imala sa Grčkom od sticanja svoje nezavisnosti 1991. godine.

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: