Bačena bomba na lokal poslanika Srpske liste: Kancelarija za KiM osudila napad

06.08.2023. | 21:40

U baštu lokala koji je u tom trenutku bio zatvoren, a koji se nalazi u sastavu porodične kuće Zorana Maksimovića iz Raniluga, bačena je ručna eksplozivna naprava.

Na lokal koji se nalazi u sastavu porodične kuće poslanika Srpske liste u Skupštini “Kosova” Zorana Maksimovića iz Raniluga, sinoć oko 23 sati bačena je eksplozivna naprava.

Kako je Maksimović potvrdio za “Kosovo onlajn”, ručna eksplozivna naprava bačena je na baštu lokala koji je u tom trenutku bio zatvoren.

“Mi smo bili na odmoru, kod kuće je bila samo ćerka, sin je izašao. Svi su čuli eksploziju, ali nisu znali o čemu se radi, i niko nije video ko je to učinio. Na sreću, nastala je samo manja materijalna šteta”, kazao je Maksimović.

Kako je dodao, slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj.

“Bili su policajci iz Gnjilana i Prištine. Istraga je u toku, i ne bih mogao ništa više da kažem”, rekao je kratko Maksimović i dodao da je ovaj događaj uznemirio mještane Raniluga.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je bombaški napad na imovinu poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića iz Raniluga nedopustiv i zabrinjavajući i pozvao međunarodnu zajednicu da pomognu u rasvijetljavanju tog čina.

Petković je u saopštenju istakao da u bombaškom napadu, do kojeg je došlo nakon serije pritisaka i provokacija nad srpskim narodom južno od Ibra, tek pukom srećom niko nije povrijeđen.

Naglasio je, kako prenosi Tanjug, da se taj napad mora najozbiljnije shvatiti i tretirati sa dužnom pažnjom jer šalje Srbima i njihovim legitimnim predstavnicima poruku da, kako je istakao, nisu bezbjedni u svojim domovima, na svom kućnom pragu.

Podsetio je da kod Srba južno od Ibra nikada neće izblijedeti sjećanje na sve strahote koje su preživjeli od strane ekstremista i naveo da ovakvi incidenti samo vraćaju osjećaj straha i uznemirenosti u srpsku zajednicu.

Napad je osudila i Srpska lista, koja je takođe pozvala na rasvetljavanje incidenta. Iz SL su naveli da ne žele da prejudiciraju tok istrage, ali ukazuju da je “serija napada na Srbe na jugu Kosova posljedica retorike režima u Prištini i nekažnjivosti prethodno počinjenih nedjela”.