Avionska nesreća: Među stradalim putnicima i državljanin Srbije

U avionu kompanije “Etiopijen erlajns”, koji se danas srušio neposredno po polijetanju, među putnicima iz više od 30 zemalja bio je i jedan državljanin Srbije.

Tu informaciju agenciji Tanjug potvrdilo je Mnistarstvo spoljnih poslova Srbije, koje je izrazilo saučešće porodicama nastradalih. .

U saopštenju Ministarstva se navodi da je povodom nesreće u kojoj je stradalo 157 putnika i članova posade, ambasada Ambasada Srbije u kontaktu s nadležnim institucijama Etiopije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Etiopije Vorkneu Gebejehu:

“Sa velikom tugom i nevjericom primili smo vest o teškoj avionskoj nesreći u Vašoj zemlji. Dozvolite mi da Vam u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime prenesem izraze najiskrenijeg saučešća zbog gubitka nevinih života, medju kojima je i državljanin moje zemlje”, naveo je Dačić u telegramu.

“Teško je naći riječi utjehe za ljude koji su izgubili svoje najmilije. Molim Vas da porodicama i prijateljima poginulih, kao i gradjanima Etiopije, prenesete iskreno saosjećanje gradjana Srbije”, navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića.

Etiopijska nacionalna TV prva je izvijestila da među 149 putnika i osam članova posade nema preživjelih, što je naknadno potvrdilo i rukovodstvo “Etiopijan erlajnsa”. Ta TV mreža je saopštila da je u avionu bilo državljana 33 zemlje.

List “Blic” navodi da se, kada je riječ o državljaninu Srbije, radi o Đ. V. (54), zaposlenom u Svjetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama koji je pored srpskog pasoša kod sebe imao i putnu ispravu UN. List navodi da je sestra Đ.V. potvrdila da se on nalazio u srušenom avionu.

Avion je letio na relaciji Adis Abeba – Najrobi, a srušio se samo šest minuta nakon polijetanja.

Na konferenciji za medije, rukovodstvo etiopske avio-kompanije saopštilo je da su među putnicima bila 32 državljana Kenije, 18 Kanade, devet Etiopije, po osam Italije, Kine i Amerike, po sedam britanskih i francuskih, šest egipatskih, pet holandskih, te po četiri indijska i slovačka državljanina, prenio je ranije “Blic”.

U avionu su bila po tri državljana Austrije, Švedske i Rusije, po dva Maroka, Španije, Poljske i Izraela, te po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Togoa, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četiri putnika su imala pasoše UN i njihova nacionalnost nije poznata.

Glavni dorektor “Etiopijan erlajnsa” je takođe rekao i da nema podataka o tome da je letjelica imala ikakvih kvarova prije leta, budući da se radi o novom avionu koji je u tu zemlju stigao u novembru 2018. Međutim, priznao je da je pilot, odmah po polijetanju počeo da prijavljuje tehničke probleme, zbog čega je tražio hitno vraćanje na aerodrom u Adis Abebi.

Izvor:(B92)

Ostavite komentar: