Auto-mehaničar kažnjen sa 80 evra zbog uzvikivanja “Za dom spremni” i “Živio Ante Pavelić”

Promocija simbola ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) kažnjiva je u nekim dijelovima Hrvatske i pred određenim sudovima u toj zemlji, tako je sa 600 kuna (oko 80 evra) kažnjen muškarac koji je u Rijeci uzvikivao “Za dom spremni!” i “Živio Ante Pavelić!”.

U presudi suda u Opatiji se navodi da je pedesetosmogodišnji auto-mehaničar iz Rijeke “uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića, koji je bio vođa ustaškog pokreta”.

“Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta NDH, koji je nastao na fašizmu i koji je utemeljen na rasizmu”, piše u presudi suda, uz napomenu da taj pozdrav “simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta, što je suprotno Ustavu Hrvatske”, prenosi portal Telegram.

Presuda je nepravosnažna. Hrvatski portali napominju da su slični prekršaji u raznim dijelovima Hrvatske do sada ostajali nekažnjeni.

To se posebno odnosi na razne provokacije fudbalskih navijača i koncerte kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, na kojima se često mogu čuti ustaški pozdrav i prijetnje Srbima.Ostavite komentar: