Atentat na vođu kavčana osveta za ubistvo u Atini: Čak 500.000 evra plaćeno za Zvicerovu glavu

Grupa koju je predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara plaćena je pola milona evra za specijalni zadatak – likvidaciju vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Kako Pobjeda saznaje iz izvora bliskih istrazi, likvidacija Zvicera trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarskog klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića koji su likvidirani 19. januara u restoranu u centru Atine dok su bili sa porodicama.

Istražitelji imaju operativna saznanja da su škaljarci koji su sarađivali sa Kožarovom barskom kriminalnom grupom na sastanku izvan naseljenog mjesta, utanačili cijenu i predali novac za odstrijel.

Da su primopredaja novca i nalog za likvidaciju tada dogovoreni, potvrdio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je krajem avgusta na konferenciji tužilaštva kratko kazao da je spriječena likvidacija visokopozicioniranog člana ktriminalne grupe.

On nije saopštio više detalja o ovom slučaju.

Iz izvora bliskih istrazi se saznaje da su se nakon zločina u Atini, škaljarci odlučili za likvidaciju najmoćnijeg čovjeka iz suparničkog klana, koji godinama ne živi u Crnoj Gori i za taj zadatak su angažovali Kožarovu grupu.

Za samo četiri mjeseca, potencijalni egzekutori ušli su u trag Zviceru, ispratili njegovo kretanje i isplanirali zločin.

Neuspjela likvidacija

Krajem maja zapucali su na njega dok je bio sa suprugom i teško ga ranili. Za to vrijeme u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović (30) i Nišlije Petar Jovanić (46) i Milan Branković (31) zbog pokušaja ubistva Zvicera.

Tada su saradnjom crnogorske i ukrajinske policije počeli da isplivavaju detalji iz podzemlja. S obzirom na to da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi koju je predvodio Kožar, istražitelji su počeli da sklapaju mozaik.
Tamošnja policija otkrila je da je ova grupa stigla u Ukrajinu početkom maja, kupila vozilo koje je korišćeno u napadu, automatsko oružje i pratila porodicu Zvicer.

Kožar je likvidiran 23. jula na Krfu, samo dva mjeseca nakon napada na Zvicera. Istražitelji sumnjaju da su i kavačani došli do informacije ko je predvodnik naručenog ubistva.

Targetiranje i osveta

“Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mjesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze”, saopštila je tamošnja policija.

Njegovo ime sa fotografijom našlo se i na petnaestominutnom snimku koji je objavljen na Jutjubu u decembru 2017. godine, kojim je “raskrinkano” djelovanje ove kriminalne organizacije.

Otkriveni su detalji koji se odnose na “poslovne poduhvate” kavačkog klana, kao i imena država u kojima djeluju i lažni identiteti koje koriste.

Na snimku je tada objavljeno i da se Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, služi tuđim identitetom i da pod imenom Josip Babić te da nesmetano putuje Evropom, navodno koristeći identitet državljanina BiH rođenog u Njemačkoj, u Nirnbergu.

Na tom snimku vidi se spisak visokopozicioniranih članova klana, na kojem se nalaze Davorin Baltić, koji je ubijen 1. januara 2018. godine na Vračaru u Beogradu, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Vladimir Roganović, koji je ubijen u decembru 2018. godine u Beču.

Takođe, objavljene su i njihove fotografije, uglavnom one koje se nalaze u njihovim zvaničnim dokumentima i koje javnosti nisu dostupne.

Zvicer je napuštio Crnu Goru kada je počeo krvavi rat ove dvije grupe u kom je prva žrtva bio Goran Radoman.

Zvicer zvanično slobodan čovjek

Već tada dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi znali su da se zahuktava situacija u podzemlju, prevashodno zbog borbe nad prevlast poslova sa drogom.

Obje grupe iz Kotora poznate su po zastrašivanju, iznudama, zelenaštvu, ali im je primarni posao šverc kokaina iz Južne Amerike.

Crnogorski istražitelji nemaju informaciju o Zviceru, jer je on zvanično slobodan čovjek za kojim nije raspisana potjernica. Za razliku od njegovog bliskog saradnika Slobodana Kašćelana kojem je zabranjeno da napušta Kotor dok traje sudski postupak u kojem je označen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila raznim krivičnim delima.

Kašćelan je izašao iz pritvora 19. decembra prošle godine, samo mjesec prije likvidacije Dedovića i Stamatovića uz kauciju od pola miliona evra u nekretninama.

Sudeći prema dosadašnjem razvoju situacije, brojnim nerašćićenim računima, osvetničkim namerama i ogromnoj količini novca od trgovine narkoticima, u sedmicama i mesecima koji dolaze mnogi visokopozicionirani pripadnici klanova osvrtaće se za sobom i živeti u neizvesnosti.

Hici Tamare Zvicer uplašili ubice

Prema pisanju ukrajinskih medija šefa kavačkog klana Radoja Zvicera od sigurne smrti spasila je njegova supruga Tamara Zvicer, koja je u trenutku napada izvadila pištolj i zapucala.

Kako je istragom utvrđeno, Zvicer je odgovorivši na napad uplašila napadače i poremetila ih.

Tada je šef ukrajinske policije Igor Klimenko rekao da su “glavni razlozi za pokušaj ubistva bile kriminalne aktivnosti žrtve, moguća preraspodjela sfera uticaja unutar same organizacije i između balkanskih kriminalnih klanova koji kontrolišu trgovinu drogom.”

Ova tridesetpetogodišnja Kotoranka, koja je bila svjedok zločina u Kijevu bila je meta napada 2016. godine u Kotoru. Tada su nepoznate osobe pucale na automobil u kojem je bila Zvicer. Nije otkriveno ko su bili napadači.

Ubistvo Saše Klikovca plaćeno 100.000 evra

Istražitelji su utvrdili da je Alan Kožar organizator kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Saše Klikovca 18. jula u Podgorici ispred ugostiteljskog objekta “Kod Crnogorca”. Ubistvo je plaćeno plaćeno je 100.000 evra.

U Klikovca je pucano iz vozila “golf” i u žrtvu je ispaljeno najmanje šest projektila iz pištolja kalibra devet milimetara.

Kako je Pobjeda objavila, za Predragom Vukadinovićem (22) iz Podgorice, koji se tereti da je član organizovane kriminalne grupe pokojnog Baranina Alana Kožara, raspisana je poternica.

Vukadinović je, prema stavu tužilaštva, prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, pruža logističku podršku izvršiocima nakon krivičnog djjela, obezbeđuje prevoz i mjesta za skrivanje drugih članova, preuzima, čuva i predaje novac za potrebe članova kriminalne organizacije.

Istražitelji su pronašli brojne dokaze koji potvrđuju sumnje o ulogama i zadacima ove grupe.

Ubrzo nakon zločina uhapšeni su Miloš Marković i Marko Šuković, a nedavno su lisice stavljene i Ivanu Milačiću koji je bio u bekstvu.

Prema stavu tužilaštva, Marković je pucao u Klikovca iz automobila kojim je upravljao Šuković. Njih trojica su kasnije zakopali oružje u zemlju, u šumskom reonu, na Radovču, koje je policija pronašla nakon devet dana.

Ubijeni Klikovac, prema evidenciji policije, bio je blizak kavačkom klanu.

Ostavite komentar: