Anketa pokazala: Većini hrvatskih maturanata ustaški pozdrav prihvatljiv

Većina anketiranih maturanata u Hrvatskoj smatra da je u redu koristiti ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, dok je smanjen broj onih koji Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) ne smatraju zločinačkom.

Na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka predstavljeni su rezultati istraživanja o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola.

Oko 45 odsto maturanata smatra da je u redu koristiti pozdrav “Za dom spremni!”, a 25 odsto je protiv toga. Neodlučno je čak 30 odsto.

Kada je riječ o NDH, u istraživanju prije šest godina više od 72 odsto maturanata nije smatralo da je riječ o fašističkoj tvorevini, dok je sada takvog mišljenja tek nešto više od 15 odsto njih.

Stav mladih Hrvata o Jugoslaviji većinom je negativan.

Više od polovine maturanata smatra da je Jugoslavija bila komunistička diktatura, dok pola njih smatra da su Hrvati u toj državi bili podređeni.

Više od 90 odsto ispitanih učenika može se zamisliti u prijateljskom odnosu sa osobom druge vjere ili nacije, a samo 10 odsto smatra da bi etnički Hrvati u Hrvatskoj trebali da imaju veća prava.

Maturanti uglavnom nisu saglasni sa tim da bi se Hrvatska trebala definisati kao država hrvatskog naroda.

Prema osobama homoseksualne orijentacije primjetna je tendencija tolerancije u odnosu na istraživanje iz 2015. godine, ali je procenat mladih koji smatraju da je homoseksualnost vrsta bolesti i dalje visok, pa tako misli 33 odsto anketiranih.

Sličan procenat smatra da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe, a pola anketiranih hrvatskih maturanata smatra da homoseksualci ne bi trebali javno da govore o svojoj orijentaciji, prenosi portal “Dnevnik”.

Ostavite komentar: