Amerika želi kontrolu nad izvorima nafte u Venecueli

29.01.2019. | 18:13

Amerika želi da pomoću sankcija preuzme kontrolu nad izvorima nafte u Venecueli, izjavio je venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areaza.

Areaza je na “Tviteru” napisao da su predstavnici SAD jasno dali do znanja svijetu da je nafta jedini razlog za pokušaj državnog udara u Venecueli.

SAD su juče uvele sankcije naftnoj kompaniji Venecuele PDVSA, koja je jedan od izvora prihoda Vlade venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da američke kompanije mogu da nastave da posluju sa PDVSA, sve dok se novac uplaćuje na posebne račune kojima Madurova Vlada u Karakasu nema pristup.

Vašington ne krije činjenicu da je cilj ovakvih postupaka da se izvrši pritisak na Madura da pozove na prijevremene predsjedničke izbore, prenosi ATV portal..

Vođa venecuelanske opozicije Huan Gvaido proglasio se vršiocem dužnosti predsjednika Venecuele prošle sedmice, a podršku je dobio od SAD, Australije, Albanije, Gruzije, Izraela i većine zemalja Latinske Amerike.

Španija, Francuska, NJemačka, Velika Britanija i Holandija saopštile su da će Gvaida priznati za predsjednika ukoliko Maduro ne pozove na prijevremene izbore do nedjelje, 3. februara.

Madura podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska, a Kina je pozvala na mirno rješavanje situacije i upozorila strane zemlje da se ne miješaju u proces.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na dijalog kako bi se pronašlo rješenje za političku krizu u Venecueli.