Amerika uvela sankcije naftnom sektoru Venecuele

29.01.2019. | 00:24

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije naftnom sektoru Venecuele, objavilo američko Ministarstvo finansija.

SAD su blokirale čitav imovinu venecuelanske kompanije PDVSA u iznosu od 7 milijardi dolara i zabranjuju poslovanje s njom, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

„Svaka kupovina nafte iz Venecuele u SAD može dovesti do blokade računa kupca“, saopštio je ministar finansija SAD Stiven Mnučin.

On je objasnio da će administracija SAD izdavati privremene licence koje će dozvoliti izvođenje „nekih transakcija“ sa PDVSA.

Izuzetak u kupovini biće samo neke evropske i karipske države.

„Mi smo izdali opšte licence kako bi jedan broj evropskih i karipskih država na odgovarajući način izvršile prelazak sa uvoza venecuelanske nafte“, rekao je Mnučin.

Sankcije će, između ostalog, dotaći i Vladu, Centralnu banku, kao i sva lica koja rade u interesu „režima Nikolasa Madura“.

Savjetnik američkog predsednika Džon Bolton je dodao da Vašington poziva vojsku i policiju Venecuele da priznaju prelaznu vlast u zemlji.

Po njegovim rečima, taj proces je već počeo u nekom stepenu, podsetivši da je ataše ambasade Venecuele u Vašingtonu priznao Huana Gvaida za predsednika zemlje.

Predsjednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido prošle nedelje se proglasio za privremenog šefa države, a Sjedinjene Američke Države su ga priznale. Aktuelni predsednik države Nikolas Maduro sebe je nazvao ustavnim predsednikom, a predsednika Parlamenta „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj, Peru i Gruzija takođe su priznali Gvaida za privremenog predsednika. Rusija smatra da je Maduro legitimni predsednik Venecuele.

 

Izvor:(Sputnik)