Amerika prekinula odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

SAD prekidaju sve odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i preusmjeravaju svoja sredstva drugim organizacijama koje se bave problemima zdravstva, saopštio je američki predsjednik Donald Tramp.

„Zbog toga jer su oni (SZO) odbili da sprovedu neophodne reforme, sada prekidamo odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i preusmjeravamo ta sredstva svim zdravstvenim organizacijama kojima su ona potrebna“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare, optužujući SZO da je pod „potpunom kontrolom“ Kine i dodao da se radi o preusmjeravanju oko 450 miliona dolara godišnje, koje su ranije bile namijenjene SZO.

“Svijetu su potrebi odgovori iz Kine o virusu. Moramo da imamo transparentnost. Zašto je Kina izolovala inficirane iz Vuhana od ostalih dijelova Kine?”, upitao je američki lider.

SAD su, podsjetimo, najveći donator SZO. Američki predsjednik je privremeno obustavio finansiranje SZO 14. aprila optuživši tu organizaciju da promoviše „kineske dezinformacije“ o pandemiji virusa korona i poručivši da će njegova administracija preispitati rad SZO.

Zvaničnici SZO su negirali te tvrdnje, a Kina je insistirala da je postupala transparentno i otvoreno.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: