Amerika ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija zbog „Sjevernog toka 2“

Sjedinjene Američke Države su uvjerene da i dalje imaju mogućnost da zaustave izgradnju „Sjevernog toka 2“, izjavio je na marginama Minhenske konferencije o bezbjednosti zamjenik američkog ministra energetike Den Brujet.

„Još nije kasno… Danci treba da izdaju dozvole koje nedostaju“, naveo je Brujet, a prenosi list „Handelsblat“.

On je rekao da su Berlin i Vašington približili stavove o tom pitanju.

„Savezna vlada Njemačke razumije naš stav.“

Prema Brujetovim riječima, svojim dejstvima Sjedinjene Američke Države ne pokušavaju da istisnu ruski gas s evropskog tržišta.

„Rusija može da ostane dio ponude, ali Evropa je dužna da diversifikuje svoje isporučioce gasa i ne može da zavisi od jednog operatera“, naveo je američki činovnik.

Zamjenik američkog ministra energetike je dodao da SAD ne isključuju mogućnost uvođenja sankcija zbog realizacije „Sjevernog toka 2“.

„O tome će konačnu odluku donijeti Stejt department“, naveo je Brujet.

„Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projekat bi trebalo da bude realizovan do kraja ove godine. Dozvolu za izgradnju gasovoda izdale su Njemačka, Finska i Švedska, a čeka se još saglasnost Danske.

Protiv projekta aktivno se zalaže Ukrajina, koja strahuje od toga da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i Poljska, Letonija i Litvanija. Projektu se protive i SAD koje u Evropi nude svoj tečni prirodni gas.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas je izjavio da „Sjeverni tok 2“ nije isključivo njemački i ruski projekat i da ima opšteevropski značaj. On je pozvao Vašington da se ne miješa u pitanja evropske energetske politike.

 

Izvor.(Sputnik)Ostavite komentar: