Američki general otkazao posjetu Prištini zbog taksi na robu iz Srbije i BiH

Odbijanje Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu na srpske i proizvode iz BiH, uticalo je na otkazivanje posjete Kosovu komandanta Nacionalne garde Ajove general-majora Timotija Ora, prenose prištinski mediji.

Kako je prenio portal Koha, zvaničnici američke ambasade obavestili su komandanta Kosovskih bezbjednosnih snaga Rahmana Ramu, da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

U informativnom pismu koje je general Rama poslao kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju u petak naveo je da je na sastanku koji je komandant BSK toga dana imao sa vojnim atašeom SAD, generalmajor Kristoferom Konorom, obavešten o otkazivanju posjete general-majora Ora.

U pismu se dodaje da je otkazivanje posjete “rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donijela Vlada Kosova”.

Takođe, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posjete biti poništene narednih dana ako kosovska vlad ne razmisli o svojoj odluci.

Pismo i njegov sadržaj potvrdila je kancelarija kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

“Da, general Rama je poslao pismo u kojem je obavijestio predsjednika Tačija da su SAD otkazale posjetu generala Ora, i da razmatraju neke druge mjere. Rečeno je da se ovaj korak preduzima zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom”, rekao je portalu Koha Ardijan Arifaj, savjetnik Hašima Tačija.

Prema izvorima portala, iste informacije dobio je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Međutim, iz njegovog kabineta nije bilo odgovora o pismu i njegovom sadržaju.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: