Američki ambasador vlastima u Prištini: Ukinite takse i procijenite partnerstvo sa SAD

31.01.2019. | 19:32

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet ponovio je da SAD vjeruju da će suspenzija taksi na srpsku robu, i to što prije, pomoći da proces pregovora sa Beogradom krene napred.

„Ako se to ne dogodi, postoji rizik od potpunog gubitka zamaha, što će loše uticati na stanovništvo Kosova i Srbije, a i loše će se odraziti i na SAD i na EU“, rekao je Kosnet u intervju u emisiji „Interaktiv“ KTV, koji će biti u cjelini objavljen večeras, prenosi „Koha“.

Kako je dodao, nije pitanje u tome da li Kosovo ima pravo da uvede takse, već u tome da li je to dobra odluka za Kosovo i za SAD. On kaže i da SAD ne žele da postavljaju ultimatume niti da diktiraju rad kosovske vlade.

Kosnet je rekao i da Vašingtin neće uvesti ekonomske sankcije Kosovu, kako su objavili neki mediji.

„Želim da uvjerim građane Kosova da to nije istina. To nije način na koji se mi ophodimo prema prijateljskim zemljama kao što je Kosovo. Ono što tražimo od Kosova jeste da ima čvrsto rukovodstvo koje će donositi odluke“, rekao je Kosnet.

Ako se Kosovo bude držalo politike koja otežava ili čini nemogućim napredak u izgradnji mira, prosperiteta i pravde na Balkanu, SAD će biti zabrinute i razočarane, kaže Kosnet.

„Čuo sam da neki kosovski zvaničnici kažu da im SAD nisu više potrebne. Mislim da građani Kosova ne misle tako i da se ne slažu. Narod Kosova želi da održi bliske odnose sa SAD. Ako Kosovo odluči da to nije važno, vidjećemo šta će se desiti u budućnosti“, zaključio je Kosnet.

Kosnet je danas održao sastanak sa političkim liderima u Prištini, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem, na kojem je ponovio zahtev za ukidanje taksi, a kako prenosi „Zeri“, nezadovoljan sastankom, navodno je demonstrativno napustio sastanak, a izlazeći je zalupio vrata.

 

Izvor:(SPUTNIK)