Američka ambasada pozvala Kosovo da suspenduje takse na robu iz Srbije i BiH

25.01.2019. | 19:32

Trenutna suspenzija taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jedna je od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga Kosova i Srbije, saopšteno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu.

Iz Ambasade je poručeno da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji vodi Evropska unija, te da je sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum, u strateškom interesu Sjedinjenih Država. Podsjeća se na pismo američkog predsjednika Donalda Trampa upućeno kosovskom predsjedniku Hašimu acijču, u kome su lideri Kosova pozvani da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govore ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i da se uzdrže od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma.

“Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo njegov status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posljedicama. Pozivamo Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama. Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i BiH jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere”, piše u saopštenju.

Navodi se i da je nedavna istorija pokazala da je Kosovo uspješno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU.

“Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse, sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose”, zaključuje se u saopštenju Ambasade SAD-a na Kosovu.

Vlada Kosova je krajem novembra prošle godine uvela takse od 100 posto na uvoz sve robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a Beograd nastavak dijaloga u Briselu uslovljava ukidanjem tih taksi. Iz Prištine poručuju da će takse biti ukinute tek kada budu dobijene garancije da će dijalog rezultirati priznanjem države Kosovo od strane Srbije.

 

Izvor:(Glas Srpske)