Amandmani četiri stranke u Crnoj Gori: Iz Rezolucije brisati riječ genocid

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije podnijeli su amandmane na Prijedlog rezolucije o Srebrenici zatraživši da se briše riječ “genocid”, javljaju podgorički mediji.

U jednom od amandmana predviđeno je brisanje riječi “genocid u Srebrenici” i dodavanje riječi “zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije”, pa bi tako naziv Prijedloga Rezolucije glasio “Rezolucija o zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije”, prenosi Borba.me.

Kako je navedeno u Prijedlogu, ovim amandmanima se osuđuju svi zločini na teritoriji Bosne i Hercegovine i čitave bivše Jugoslavije sa punim pijetetom prema svim žrtvama i konstatujući da su svi ljudi jednaki pred zakonom.

Ne želeći da pravimo razliku između žrtava najoštrije se osuđuju svi zločini počinjeni tokom građanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u Prijedlogu.

Ohrabruju se nadležne institucije u pogledu procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore za navedeni period.

Naglašava se značaj postizanja pravde radi trajnog pomirenja u regionu kao i jačanja međunacionalne i međuverske tolerancije, razumijevanja i solidarnosti, kao i da se konačno ovim dokumentom “stavi tačka na eksploataciju svih žrtava bez obzira na vjeru i naciju u dnevno političke svrhe”, prenose “Nezavisne novine“.

Prošle nedjelje amandmane na Predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijele su i Demokrate, ali se tim amandmanima u prvi plan stavlja genocid u Srebrenici, pa onda svi ostali zločini na području bivše Jugoslavije.

Demokrate, naime, traže se da se prvobitni naziv Rezolucije promijeni i da glasi “Rezolucija o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije”.

 

 

Ostavite komentar: