Aleksis Cipras se obratio naciji

22.01.2019. | 00:53

Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je video-poruku upućenu građanima.

U poruci ističe da je došlo vrijeme da se iznesu činjenice o Prespanskom sporazumu s Makedonijom i da se “sazna istina”.

“Prespanskim sporazumom štitimo našu (pokrajinu) Makedoniju. Prevazilazimo strah i inerciju samopouzdanjem i otvaramo put miru i privrednom rastu”, navodi Cipras u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku, pod naslovom “Istina o Prespanskom sporazumu”.

Taj sporazum je, naglašava Cipras, “kamen temeljac balkanskog regiona prijateljstva, saradnje i bratstva naroda”, prenosi ANA.

“Naši susjedi razlikuju svoj identitet, priznajući da je njihov jezik slovenski i da im kultura ni na koji način nije vezana za drevno grčko nasleđe. Kroz Prespanski sporazum priznajemo državljanstvo, a ne etničke grupe. Neće biti iredentističkih aluzija u njihovim udžbenicima. Oni mijenjaju nazive spomenika, infrastrukture i javnih prostora”, rekao je Cipras.

Video-poruka, 107 minuta duga, obuhvata i snimke sa potpisivanja sporazuma između Grčke i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije 17. juna 2018, kao i izvode iz nedavnog premijerovog govora u atinskoj koncertnoj dvorani o tom sporazumu, prenosi B92.

Sporazum predvidja novo ime sjevernog grčkog susjeda, Republika Sjeverna Makedonija.