Albanci sa Kosova idu u Srbiju da prime vakcinu

Uz činjenicu da je Kosovo i Metohija među posljednjima po broju vakcinisanih građana, stoji i podatak da, pored Srba, sve veći broj Albanaca sa Kosova i Metohije odlazi u centralnu Srbiju kako bi primili vakcinu protiv koronavirusa.

„Gazeta ekspres“ navodi da „hiljade Albanaca sa Kosova, uglavnom starijiih, odlazi na vakcinacione punktove u Srbiju, najcešće u Rašku, a da kosovska vlada nema odgovor i rješenje za ovaj problem“.

Iako su pitanja o ovoj temi poslata kabinetu Aljbina Kurtija, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Gazeta nije dobila odgovor ni jedne od ovih institucija, prenosi Kosovo onlajn.

Na ovaj problem ukazuju i clanovi skupštinskog Odbora za zdravstvo, a član ovog odbora iz redova DPK Bekim Hadžiju podsjeća da je kosovska vlada odbila pomoć u vakcinama od Albanije i da zbog izostanka dovoljnih količina vakcina, Albanci odlaze u centralnu Srbiju da se vakciniš, dodaje se u tekstu.

„S obzirom da vlada nije uspjela da obezbijedi vakcine, imamo informacije da će mnogi građani biti vakcinisani u Srbiji. Dok je vlada odbila vakcine iz Albanije, dio stanovnika Gnjilana i Prištine idu u Preševo, dok građani sjevernog dijela Kosova organizovano idu u Novi Pazar. Građani pronalaze alternativne nacine, a kosovska vlada samo posmatra“, izjavio je Hadžiju, prenosi “Tanjug“.

On je dodao da, iako je situacija sa pandemijom zabrinjavajuća, nema izvještaja ministra zdravlja Arbena Vitije.

Priština je do sada uspjela da obezbijedi oko 29.000 vakcina koje su najprije namijenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

 

 

Ostavite komentar: