Albanci ne prestaju da udaraju na srpske svetinje: Kurti i Osmanijeva poslali pismo UNESCO-u

Predstavnici Prištine pisali su UNESCO-u da se četiri spomenika kulture na Kosmetu koja su navedena na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije “u opasnosti”, da se promijeni zemlja porijekla gdje su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da tzv. Kosovo pristupi organizaciji.

U pismu, na dan Svjetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koje su potpisali premijer lažne države Aljbin Kurti, predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik Skupštine Gljak Konjufca dali su objašnjenje o djelovanju zvaničnih institucija tzv. Kosova po pitanju zaštite kulturnog nasljeđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na Kosmetu.

– U ime institucija (tzv.) Republike Kosovo artikulisali smo neke konkretne zahtjeve. Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije „u riziku“. Bezbjednosne okolnosti na (tzv.) Kosovu su se potpuno promijenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocijenjeni kao ugroženi. Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarjelu terminologiju, jer se u izvještajima i dokumentima UNESCO-a i dalje spominju „Autonomna pokrajina Kosovo“ i „Privremene institucije samouprave u Prištini“. Treće, tražili smo početak procesa za promjenu države stranke odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem (tzv.) Kosova u tu odgovornost. Iako je Srbija navedena kao država na listi svjetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema UNESCO-u – kaže se između ostalog u pismu upućenom UNESCO-u od strane Kurtija, Osmani i Konjufce.

Oni uvjeravaju zvaničnike UNESCO-a da će se “kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na (tzv.) Kosovu”.

– U ime institucija koje predstavljamo, garantujemo da je (tzv.) Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u UNESCO-u, pravo koje nam je uskraćeno prije nekoliko godina. Vjerujemo da nemogućnost pridruživanja 2015. godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoročnu kaznu za (tzv.) Kosovo. Spremni smo postati dio velike UNESCO-ove porodice koja će kroz našu kulturnu baštinu donijeti dodatnu vrijednost čovječanstvu i postati dio zajedničkih napora za trajni mir u svijetu. Vjerujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen potencijal objedinjavanja – navodi se u zajedničkom pismu najviših zvaničnika lažne države UNESCO-u, prenose “Novosti.rs“.

 

 

 

Ostavite komentar: