Alarmantno na Jadranu: Kruzeri zagadili više nego milion automobila

Krajem prošle godine njemačka organizacija “Nabu” objavila je rezultate svog istraživanja, prema kojem se pokazalo da od 77 posmatranih kruzera, svi osim jednog, znači 76 od 77, koriste – najprljavije, najgore moguće gorivo koje postoji na planeti.

Ranija istraživanja govorila su da kruzer s tri hiljade gostiju prosječno zagađuje zrak gore nego 12.000 automobila, da bi se sad pokazalo da je stanje neusporedivo gore.

Istraživački tim Dispatchesa sa Channel 4 potajno je postavio uređaje za mjerenje zagađenja na jedan od kruzera i došao do rezultata da jedan takav putnički brod zrak zagađuje kao milion automobila.

Ovo je posebno zabrinjavajuće za Jadransko more, posebno jug Dalmacije. Express.hr navodi da Dubrovnik ima najveće taloženje sumpora u moru, a da se zna desiti da usred ljeta u jednom danu u ovom gradu pristane sedam kruzera.

Dubrovnik ima najveće taloženje sumpora (31,13 kg/ha, a normalno je između 5-6 kg /ha) u moru, zbog silnih kruzera koji koriste jeftina visokosumporna goriva!

Carić je još prije nekoliko godina iznio podatak da Hrvatska godišnje od posjeta kruzera zaradi 53 miliona evra, ali da istovremeno zbog ekoloških šteta pretrpi 338 miliona evra troškova. Kruzeri kao pogonsko gorivo koriste mazut, praktično nusprodukt nakon što rafinerije iz nafte prethodno destiliraju sve moguće benzine, dizel i slična goriva.

Sagorijevanje takvog goriva po okoliš je jezivo sve i da se ne uzimaju u obzir užasne količine CO2 koje takvi brodovi ispuštaju u atmosferu.

Mjerni instrumenti s broda “Oceana” prijevoznika “P&O Cruises” pokazali su da je koncentracija mikroskopskih čestica štetnih po zdravlje ljudi na palubi niz vjetar od dimnjaka 84.000 čestica po kubnom centimetru.

Međutim, gola je činjenica da je u decembru prošle godine Dubrovnik uvršten kao jedna od šest svjetskih destinacija koje su uništili učestali posjeti kruzera.

Problem je i sa zagađenjem zraka, koje utiče na niz problema, pa čak i eroziju kamenih građevina, ali i s ispuštanjem otpadnih voda u lukama, s uticajem na kulturu života u malim gradovima i nizom drugih stvari. Na listi mjesta koje su uništili kruzeri tada su navedeni još i Belize, Aljaska, Antarktik, ostrvo Svalbard u Norveškoj, te Venecija.

Venecija je pritom istaknuta kao apsolutno najgore ekološki devastirana, a Dubrovnik je skoro u svemu gradić koji trpi iste probleme kao i Venecija.

Ostavite komentar: