Alarmantni podaci! Korona smanjila očekivano trajanje života za osam mjeseci

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen najveći broj umrlih otkada se prati građanska evidencija umrlih nakon Drugog svjetskog rata, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu demograf Ivan Čipin.

Istraživanje, koje je proveo Čipin sa dvojicom kolega sa Ekonomskog fakulteta, pokazalo je da se očekivano trajanje života u Hrvatskoj smanjilo za osam mjeseci, a da je prosjek srušio veći broj umrlih u 2020. godini koji se dovodi u vezu sa epidemijom virusa korona.

“Očekivano trajanje života u 2019. godini bilo je 78,5 godina – 75,4 za muškarce i 81,6 za žene, a sada je sve smanjeno za sedam do osam mjeseci”, rekao je Čipin za HRT. On kaže da je prošle godine evidentirana najveća stopa mortaliteta, negdje 14 promila, te da je taj “višak mortaliteta” ostvaren u zadnja dva-tri mjeseca 2020. godine.

Prema preliminarnim procjenama, u Hrvatskoj je prošle godine preminulo 56.677 osoba.

“Taj višak u nekom prosječnom periodu zadnjih pet godina je za otprilike 10 odsto, što je na godišnjem nivou veliki skok”, ocjenjuje Čipin. On kaže da su za proračune koristili mjeru – višak mortaliteta, koji stavlja u odnos broj umrlih u nekom periodu sa prosječnim brojem umrlih u normalnom periodu.

“Imamo dva efekta na mortalitet – prerana smrt, a drugo da je zaraza virusom ubrzala smrt onih koji su bili pred kraje života. Ne znamo koliko ima jednih, a koliko drugih. Trenutno možemo dati procjene da je kovid-19 u 2020. bio četvrti uzrok smrti, a kod muškaraca treći”, rekao je Čipin.

On je dodao da je kovid-19 najviše pogodio muškarce u ranim 70-tim godina i žene u kasnim 70-tim. Čipin kaže da je u januaru ove godine zabilježen pad rođenih od 10 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ostavite komentar: