Alarmantna korona situacija! U protekla 24 časa rekordan broj preminulih od zaraze

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 1.627 novih slučajeva zaraze virusom korona među 6.158 testiranih, a od posljedica kovida 19 umrlo je 66 ljudi, najviše do sada, objavila je danas slovenačka Vlada.

“U bolnicama su trenutno 1.304 kovid pacijenta, što je troje više nego dan ranije, a na intenzivnim odjeljenjima je 193, tri manje nego prethodni dan, rekao je portparol slovenačke Vlade Jelko Kacin.

Udio pozitivnih testova neznatno je manji u odnosu na prethodni dan i iznosi 26,42 odsto, a broj novih slučajeva zaraze u odnosu na stanje prije sedam dana je porastao. Sa smrtnim ishodima bolesti u posljednja 24 časa ukupan broj preminulih od posljedica kovida 19 povećao se na 1.861.

Stanje sa epidemijom virusa korona, Kacin je ocijenio zabrinjavajućim, jer broj novih slučajeva zaraze ne pada, a ponovno je zabilježen rast u LJubljani i drugim većim žarištima.

Uprkos najstrožim mjerama ograničenja koje su na snazi već mjesec i po dana, rezultati zatvaranja nisu dali očekivani rezultat, jer je broj zaraženih i preminulih od posljedica kovida 19 još visok, pa se pojavljuju neslaganja u Vladi i među stručnjacima o tome da li treba nešto mijenjati u pristupu za stišavanje epidemije.

Na mjesto glavnog savjetnika u Ministarstvu zdravstva neopozivu ostavku je podnio epidemiolog Mario Fafangel, koji je iznio više primjedbi na mjere vlade.

Ministar zdravlja Tomaž Gantar, koji se i prije zalagao za pooštravanje mjera, predložio je vladi da na dvije sedmice zatvori sve privredne aktrivnosti koje nisu neophodne, ukazujući da nema drugog načina da se zaustavi epidemija.

Prema javnim podacima o broju umrlih među zaraženima u odnosu na broj stanovnika, Slovenija je među najpogođenijima u Evropi. Prema podacima koje je nedavno objavio slovenačka kancelarija za statistiku, broj umrlih u Sloveniji za deset mjeseci ove godine iznosi 17.575 i veći je za 2,7 odsto u odnosu na isti period lani. Razlika u broju umrlih u odnosu na mortalitet stanovništva prošle godine posebno je izražena u posljednja dva mjeseca, kada je broj zaraženih i umrlih u drugom talasu epidemije porastao.

Ostavite komentar: