Ako pilot projekti uspiju, u Hrvatskoj moguće popuštanje mjera od juna

Ministar unutrašnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavio je u četvrtak na sjednici hrvatske Vlade moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. juna.

“S obzirom na to da posljednjih dana dolazi do pada broja oboljelih od korona virusa, provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja pa će se stoga idućih dana provoditi pilot projekti raznih događaja”, rekao je Božinović.

Prvi pilot projekt je poslovni ručak na kojem bi učestvvale osobe vakcinisane s dvije doze, a održan je danas od 18 do 20 sati.

Drugi projekt je svadbena svečanost koja bi okupila oko 120 učesnika i održaće se 15. maja. Na njoj će učestvovati osobe koje su primile dvije doze vakcine, koje su unutar 180 dana preboljele kovid ili osobe koje imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Sedam dana nakon događaja učesnici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prenosa zaraze razmotriće se načini popuštanja mjera za takve događaje, kaže Božinović, prenose Nezavisne novine.

 

 

Ostavite komentar: